fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Hrvatskoj samo 200 000 Srba

Svetozar Livada
Svetozar Livada

Hrvatska – zločin – Livada

BANjALUKA, 12. JANUARA (SRNA) – Ugledni srpski intelektualac i naučnik iz Hrvatske Svetozar Livada rekao je da bi u Hrvatskoj danas živjelo milion i po Srba, a ne samo 200 000, da nije bilo stradanja srpskog korpusa 1941. i 1991. godine.

Govoreći o razmjerama zločina, Livada je iznio dio svojih demografskih istraživanja, prema kojima je zločin u Hrvatskoj odnio više od 1 500 000 Srba, upoređujući ga sa pogromom Jermena u Turskoj.

„Zločin je takvih razmjera da je rasut svuda po šipražju i ševarju oko naših njiva“ – rekao je Livada novinarima u Banjaluci.

Ugledni istoričari, naučnici, predstavnici Pravoslavne crkve, javni radnici, bivši logoraši i potomci žrtava ustaškog zločina konstatovali su danas u Banjaluci da su ostale neutvrđene stvarne razmjere zločina nad srpskim narodom u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), ali i u Hrvatskoj 90-tih godina.

U Hrvatskoj samo 200 000 Srba, umjesto milion i po

Livada je na promociji novoosnovanog Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. godine i prezentaciji dvotomnog izdanja knjige o Jadovnu, autora Đure Zatezala, pojasnio da su kraške jame poput Jadovna u Lici bile samo jedan oblik odabranih lokacija za masovne likvidacije, te da je samo oko deset odsto njih do danas djelomično istraženo i evidentirano.

On je opomenuo da negacija žrtve predstavlja negaciju čovjeka, te naglasio da život nije samo pojava dok traje, nego obilazak dostojno uređenih i obilježenih grobalja sa imenima i prezimenima onih koji tu počivaju, što srpske žrtve nemaju već decenijama jer su i njihova masovna stratišta uništena u Hrvatskoj.

Livada i ostali učesnici promocije upozorili su na ogroman broj i dalje nepoznatih, sakrivenih i devastiranih lokacija masovnih stratište iz Drugog svjetskog rata, ali i iz 90-tih godina u Hrvatskoj, te pozvali potomke, rodbinu, priajtelje i znance svih žrtava zločina da pošalju podatke i predoče svoja saznanja o pobijenim precima i drugima kako bi se upotpunili popisi žrtava i nastavio rad na daljim istraživanjima.

„Zato zaklinjem sve one koji nešto znaju, koji mogu da pišu, govore – da svjedoče o onome što znaju, da osvježe naše pamćenje na žrtve. Ponavljam, žrtva je onaj jadnik koji ne mogaše ni goli život da spasi i odbrani, a mi smo dužni da mu dovijeka branimo dostojanstvo time što ga pominjemo i odajemo mu počast“ – poručio je Livada.

U Banjaluci je osnovano Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. godine, sa ciljem da ne budu zaboravljeni besprimjereni zločini u ovom logoru u NDH-a početkom Drugog svjetskog rata, gdje je za samo dva mjeseca na najsvirepiji način ubijeno 40 123 ljudi, većinom Srba i Jevreja.

Na predstavljanju Udruženja, čiji je predsjednik Dušan Bastašić, i na promociji Zatezalove knjige o Jadovnom učestvovali su i viši kustos Muzeja žrtava genocida iz Beograda Jovan Mirković, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, protosinđel Jovan Ćulibrk, koji je koordinator Odbora za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve i preživjeli logoraš Jasenovca Milan Bastašić.

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: