fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Hrvatskoj ni pokojnici nemaju pravo na ćirilicu!

Ustaška obilježja kao znak dobrodošlice

Ako iz Srema, preko okupirane Srpske Krajine, krenete put Vinkovaca, na samom ulasku u grad naići ćete na tablu koja vas obaveštava o gradovima prijateljima. Hrvati su pedantni, rekli bi neki Srbi, o svemu misle, ništa ne prepuštaju slučaju. Sve im je uredno. Ulice nisu prljave kao naše, travnjaci su pokošeni, a trgovci uslužni. Jednom rečju, mogu nam biti „uzor“ u svemu. A da li je baš tako? 

Pored navedenog obaveštenja, preko čitave table je ispisano veliko latinično slovo „U“ sa „križom“ u vrhu, koje vas takođe obaveštava o jednoj bitnoj činjenici: „Niste dobrodošli, ako ste Srbin!“ To vas, naravno, neće ni najmanje iznenaditi, jer je mržnja prema Srbima odavno postala uobičajeni, sastavni deo hrvatskog folklora. I ne samo folklora već poželjna, suštinska, karakterna odrednica svakog „svesnog domoljuba“.

Otići ćete u grad, obaviti poslove zbog kojih ste došli, ukoliko su ti poslovi u nekim državnim ustanovama službenici će vam, kad je to moguće, pokušati uskratiti vaša zakonom zagarantovana prava, kad vide da ste uporni, teška srca će popustiti samo ako su svi potrebni dokumenti kojim raspolažete prevedeni sa srpske ćirilice na hrvatsku latinicu, iako po međunarodnim zakonima to nije obavezno. Pošto ste Srbin, vrlo brzo ćete shvatiti da ti zakoni za vas ne važe.

Na javnim ustanovama nećete videti razbijene ćirilične table, jer ih u Vinkovcima i nema, ako ih želite videti, pa makar i razbijene, možete otići u Vukovar. 

Kad nakon obavljenog posla krenete u pravoslavnu crkvu da zapalite sveću svojim pokojnicima na zidu parohijskog doma će vas dočekati grafit ispisan velikim latiničnim slovima „UBIJ SRBINA“! To je „normalno“! Ubiti Srbina u Hrvatskoj „nije neki naročit greh“. Kažnjivo je kad nekim slučajem ubijete vuka. Vukovi su za razliku od Srba zaštićeni zakonom. 

Ustaški grafiti na kućama

Nedavno je jedan „demokratski osvešćeni Hrvat“ ostavio fekalije u oltaru Crkve Svetog Prokopija u Rajevom Selu (Napomena Magacin-a: Vidi tekst „U Hrvatskoj ništa novo: Oskrnavljena Pravoslavna crkva u Rajevom Selu“). Je li ovo vrhunac „uspona“ na evropskoj lestvici razvoja kulturnog, moralnog, intelektualnog i duhovnog sistema vrednosti, ili postoji još neki stepenik?! Na to pitanje teško da vam iko može sa sigurnošću odgovoriti!

Kad dođete na pravoslavno groblje, pored toga što vam je velikim slovom „U“ ispisanim na metalnoj tabli i na nadgrobnom spomeniku poželjena „dobrodošlica“, tamo vas čeka nešto nad čim bi se zgražali i u Nacističkoj Nemačkoj, ali u Hrvatskoj ne… Oni su prevazišli svoje mentore i otišli korak dalje dokazujući da je iz „hrvatskog“ jezika reč sram odavno izbačena! Ni jedan spomenik, ni jedna nadgrobna ploča koja je ispisana ćirilicom nije ostala neoštećena! Sve su oskrnavljene! Sad više ne možete da se ne setite stihova velikog

pesnika Jovana Dučića:

Na zgarištu ti drže govore, 
Na gubilištu podlo piruju,
 
Na bunjištima sade lovore…
 
I mrtve uče sad da miruju.

Ustaški grafiti na spomenicima

Ustaški grafiti na spomenicima

Ustaški grafiti

Ustaški grafiti

Srušen srpski spomenik

Srušen srpski spomenik

Srušen srpski spomenik

Srušen srpski spomenik

U Hrvatskoj, ćirilica nije dozvoljena čak ni pokojnicima! Ako mislite da bi trebala da bude dozvoljena, onda ste vi „srbočetnički ekstrem“ koji ne priznaje Hrvatsku za svoju domovinu, najbolje je da odete i da se više nikad ne vraćate, bez obzira na to što ste tamo rođeni i što tamo imate stare roditelje o kojima treba da brinete. To vam ne daje pravo na „drskost“ da budete ono što jeste i da raspolažete onim što je vaše. Prema „običajnom pravu“ koje ovde vlada, ono što je srpsko pripada bivšim Srbima, i samo bivšim Srbima! Nikako sadašnjim!

Nema nikakvih nagoveštaja da bi se uskoro moglo nešto promeniti na bolje! Osim ako … nikad se ne zna!?

Autor: Ilija Ognjenović Blagojević

Izvor: MAGACIN

 

Vezane vijesti:

NASTAVLjA SE DISKRIMINACIJA SRBA I ROMA

oskrnavljen i opljačkan pravoslavni hram u karlovcu

USTAŠKI SIMBOLI I NDH POSTALI „UMJETNIČKA SLOBODA“

NA ZIDU ŠKOLE U BILICAMA USTAŠKI GRB

Visoko: Grafiti uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi …

NA SRPSKOJ CRKVI U FENIKSU USTAŠKI SIMBOLI …

USTAŠKI GRAFITI NA PAROHIJSKOM DOMU … – Jadovno 1941.

grafiti u vinkovcima potvrda da kulturno … – Jadovno 1941.

UVREDLjIVI GRAFITI PROTIV SRBA – Jadovno 1941.

OPTUŽNICA ZA ZLOČINE NAKON „OLUJE“ – Jadovno 1941.

GLAVAŠ USKORO NA RADNOM MJESTU!? – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: