fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У Хрватској ни покојници немају право на ћирилицу!

Усташка обиљежjа као знак добродошлице

Ако из Срема, преко окупиране Српске Краjине, кренете пут Винковаца, на самом уласку у град наићи ћете на таблу коjа вас обавештава о градовима приjатељима. Хрвати су педантни, рекли би неки Срби, о свему мисле, ништа не препуштаjу случаjу. Све им jе уредно. Улице нису прљаве као наше, травњаци су покошени, а трговци услужни. Једном речjу, могу нам бити „узор“ у свему. А да ли jе баш тако? 

Поред наведеног обавештења, преко читаве табле jе исписано велико латинично слово „У“ са „крижом“ у врху, коjе вас такође обавештава о jедноj битноj чињеници: „Нисте добродошли, ако сте Србин!“ То вас, наравно, неће ни наjмање изненадити, jер jе мржња према Србима одавно постала уобичаjени, саставни део хрватског фолклора. И не само фолклора већ пожељна, суштинска, карактерна одредница сваког „свесног домољуба“.

Отићи ћете у град, обавити послове због коjих сте дошли, уколико су ти послови у неким државним установама службеници ће вам, кад jе то могуће, покушати ускратити ваша законом загарантована права, кад виде да сте упорни, тешка срца ће попустити само ако су сви потребни документи коjим располажете преведени са српске ћирилице на хрватску латиницу, иако по међународним законима то ниjе обавезно. Пошто сте Србин, врло брзо ћете схватити да ти закони за вас не важе.

На jавним установама нећете видети разбиjене ћириличне табле, jер их у Винковцима и нема, ако их желите видети, па макар и разбиjене, можете отићи у Вуковар. 

Кад након обављеног посла кренете у православну цркву да запалите свећу своjим покоjницима на зиду парохиjског дома ће вас дочекати графит исписан великим латиничним словима „УБИЈ СРБИНА“! То jе „нормално“! Убити Србина у Хрватскоj „ниjе неки нарочит грех“. Кажњиво jе кад неким случаjем убиjете вука. Вукови су за разлику од Срба заштићени законом. 

Усташки графити на кућама

Недавно jе jедан „демократски освешћени Хрват“ оставио фекалиjе у олтару Цркве Светог Прокопиjа у Раjевом Селу (Напомена Магацин-а: Види текст „У Хрватскоj ништа ново: Оскрнављена Православна црква у Раjевом Селу“). Је ли ово врхунац „успона“ на европскоj лествици развоjа културног, моралног, интелектуалног и духовног система вредности, или постоjи jош неки степеник?! На то питање тешко да вам ико може са сигурношћу одговорити!

Кад дођете на православно гробље, поред тога што вам jе великим словом „У“ исписаним на металноj табли и на надгробном споменику пожељена „добродошлица“, тамо вас чека нешто над чим би се згражали и у Нацистичкоj Немачкоj, али у Хрватскоj не… Они су превазишли своjе менторе и отишли корак даље доказуjући да jе из „хрватског“ jезика реч срам одавно избачена! Ни jедан споменик, ни jедна надгробна плоча коjа jе исписана ћирилицом ниjе остала неоштећена! Све су оскрнављене! Сад више не можете да се не сетите стихова великог

песника Јована Дучића:

На згаришту ти држе говоре, 
На губилишту подло пируjу,
 
На буњиштима саде ловоре…
 
И мртве уче сад да мируjу.

Усташки графити на споменицима

Усташки графити на споменицима

Усташки графити

Усташки графити

Срушен српски споменик

Срушен српски споменик

Срушен српски споменик

Срушен српски споменик

У Хрватскоj, ћирилица ниjе дозвољена чак ни покоjницима! Ако мислите да би требала да буде дозвољена, онда сте ви „србочетнички екстрем“ коjи не признаjе Хрватску за своjу домовину, наjбоље jе да одете и да се више никад не враћате, без обзира на то што сте тамо рођени и што тамо имате старе родитеље о коjима треба да бринете. То вам не даjе право на „дрскост“ да будете оно што jесте и да располажете оним што jе ваше. Према „обичаjном праву“ коjе овде влада, оно што jе српско припада бившим Србима, и само бившим Србима! Никако садашњим!

Нема никаквих наговештаjа да би се ускоро могло нешто променити на боље! Осим ако … никад се не зна!?

Аутор: Илиjа Огњеновић Благоjевић

Извор: МАГАЦИН

 

Везане виjести:

НАСТАВЉА СЕ ДИСКРИМИНАЦИЈА СРБА И РОМА

оскрнављен и опљачкан православни храм у карловцу

УСТАШКИ СИМБОЛИ И НДХ ПОСТАЛИ „УМЈЕТНИЧКА СЛОБОДА“

НА ЗИДУ ШКОЛЕ У БИЛИЦАМА УСТАШКИ ГРБ

Високо: Графити увредљивог садржаjа на православноj цркви …

НА СРПСКОЈ ЦРКВИ У ФЕНИКСУ УСТАШКИ СИМБОЛИ …

УСТАШКИ ГРАФИТИ НА ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ … – Jadovno 1941.

графити у винковцима потврда да културно … – Jadovno 1941.

УВРЕДЉИВИ ГРАФИТИ ПРОТИВ СРБА – Jadovno 1941.

ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАКОН „ОЛУЈЕ“ – Jadovno 1941.

ГЛАВАШ УСКОРО НА РАДНОМ МЈЕСТУ!? – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: