Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Gospiću je odpočelo masovno hapšenje Srba već 11. aprila 1941.

Datum objave: subota, 4 februara, 2017
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

jadovno_djuro_zatezalo_vPovjerio mi je Mila Stilinović, da ih voze u Janjče i tamo ih streljaju i kolju i bacaju u jamu

Izjava Drage Stilinovića i Mate Antonovića o uspostavljanju ustaške vlasti u Gospiću, prvim hapšenjima, kaznionici Okružnog suda, zlostavljanju i ubijanju Srba u aprilu i maju 1941. godine.

Ja Stilinović Drago bio sam 1941. općinski namještenik kao pisar općine Gospić.

Dana 10. aprila 1941. g. nalazio sam se u službi u općini kao dežurni i oko pet sati poslije podne, došli su u prostorije općine s lijeva prvi kat gdje sam se ja nalazio i tadanji bilježnik Ive Stilinović: Josip Samardžija, Lovre Duić mlađi i Zvonko Janjić, te su od nas dvojice odmah zatražili ključe od kancelarije i nas odmah odstranili iz ureda napolje sa napomenom, da će tu raditi ustaški stožer, te su u tim prostorijama ostali oko 25 dana.

Toga dana odnosno narednih dana preuzeo je upravu obćine načelnik Željko Bedeković sa opć. odbornicima Josipom Pećinom, Jožom Kriškovićem, Nikom Kolačevićem, Duić Lovrom stariji i Ivanom Banićem.

Sredinom travnja imenovan je za Vel. župana Jurica Frković, a njegov zamjenik Ilić Stanko. Osobni tajnik bio je vel. župan Josip Roksandić (zvan Popo).

Pomoćno osoblje u županiji bila su sledeća lica: Ivan Štimac voditelj tajnog urudžbenog zapisnika, Ante Brkljačić iz Kaniže kao pisar.

Vojnu vlast preuzeo je Antun Pihler, bivši austrijski satnik, koji je tada dobio odmah čin podpukovnika, a njegov zamjenik je bio satnik Stipe Milinković.

Upravu kotarske oblasti preuzeo je tada Điković, kao pristav, koji je kasnije premješten u Sarajevo i dobio IV. grupu.

Od ovoga je preuzeo dužnost po imenu Ante Draščić, a bio je po prilici 6 mjeseci i poslije premješten u Zlatar.

Ja Antonović Mato sam se nalazio u službi kao kaznionički stražar kod sudb. stola u Gospiću i tako me je 10. travnja 1941. zatekao na tom položaju, te sam vidio, da je već 11. aprila 1941. odpočelo masovno hapšenje Srba.

Grupa ustaša i to Marko Frković, Lulić Ićo i njih više čijih se imena danas ne sjećam. Ta grupa ustaša izbacila je odmah iz kaznione dotadašnjeg upravnika Nikolu Rukavinu i na mjesto njega postavili su ustašu Milana Staračeka, kao njihovog povjerljivog čovjeka. Kada je prva grupa Srba uhapšena, tj. Nikola Dukić i drugovi, čuvanje istih u kaznioni preuzeli su ustaše i to Maras Marko Cigin iz Brušana, Ivica Tomljenović, koji je poginuo u Bihaću 1942, Tomo Šarić kazn. stražar, Nikola Špelić iz Debelog Brda.

Ovi su ustaše pohapšene Srbe u zatvoru zlostavljali…

Ovi ustaše kao i mnogi drugi govorili su, da će svi pohapšeni Srbi ići na rad u Njemačku, pak sam jednom prilikom pitao šofera ustašu Milu Stilinovića i mnoge ostale kuda ih voze, kada se sa kamionom vrate, nakon tri do četri sata natrag, povjerio mi je Mila Stilinović, da ih voze u Janjče i tamo ih streljaju i kolju i bacaju u jamu.

Koliko mi je poznato na Janjče je odveženo 4 do 5 kamiona…

Odmah po dolasku u zatvor uhapšenici su bili pozvani, da sve stvari, kao novac, satove i prstenje moraju predati ustašama, te su taj plijen ustaše međusobno podijelili, a bolja odjela su prije ubijanja nad jamom sa žrtava svlačili i također međusobno dijelili jer su se znali poslije ubijanja povratiti pijani i kako je koji više našao novaca i više opljačkao ostalih predmeta.

Stilinović Drago, v.r.

Antonović Mato, v.r.

 

Zapisnik Okružne komisije za utvrđivanje zločina okupatora

i njihovih pomagača, Lika, 27. april 1945.

 

Izvor:

Đuro Zatezalo, Jadovno zbornik dokumenata I i II, Muzej žrtava genocida, Beograd 2007.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top