Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Drinu pobegle od ustaške kame

Datum objave: sreda, 12 aprila, 2017
Objavljeno u Podrinje, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Krajem prošlog meseca na obali Drine, u Starom Brodu kod Višegrada, uz najviše državne i vojne počasti, obeleženo je 75 godina od stravičnog zločina iz Drugog svetskog rata kada je u samo nekoliko dana zverski ubijeno oko 6.000 Srba.

Odali poštu stradalima: Obeležavanje 75 godina od masakra
Odali poštu stradalima: Obeležavanje 75 godina od masakra Foto: V. Sekulić

O ovom događaju se sve do 2008. godine nije znalo apsolutno ništa, a zahvaljujući višegradskom svešteniku Draganu Vukotiću to se promenilo.

U razgovoru za “Vesti”, jerej Vukotić kaže da je u planu izgradnja Spomen-kompleksa u okviru koga bi se nalazila i stalna izložba sa fotografijama žrtava i preživelih, ali i brojna dokumenta koja govore o stravičnom zločinu koji su ustaše izvršile marta 1942.

Dodik: Koga vređa istina

Na obeležavanju 75 godina od masakra nad Srbima u Starom Brodu Milorad Dodik je izjavio da o ovom zločinu nikada nije napisana nijedna knjiga ili priča.
– Srbima je decenijama unazad ponuđeno da ne govore istinu o zločinima nad svojim narodom da ne bi, navodno, povredili druge, iako su ih ti drugi ovde pobili. Kako mi njih možemo da vređamo? Oni su nas pobili, a mi ne treba da kažemo da su ovde muslimani iz Sarajeva u Handžar diviziji i ustaše iz Crne legije pobile ovaj narod. Pobili ste nas i to je ono što svakome mora da bude jasno – poručio je Dodik.

– Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proleće 1942. godine ofanzivu u nameri da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dela BiH. Tokom te ofanzive, ustaše su zverski ubile 6.000 Srba koji su, tražeći spas, pokušali da pređu Drinu. Reč je o Srbima s područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada.

Nažalost, o ovom događaju se godinama ćutalo, ali sve više i više je Srba, bukvalno iz svih krajeva sveta koji su ili potomci žrtava ili dolaze kako bi odali poštu stradalima u jednom od najkravijih zločina iz Drugog svetskog rata – ističe Vukotić.

Jerej Dragan Vukotić Foto: V. Sekulić
Jerej Dragan Vukotić
Foto: V. Sekulić

Živi spaljeni

Jerej Vukotić kaže da je i sam bio zapanjen obimom zločina ustaša te 1942. godine.
– Preživeli svedoci vodili su nas na mesta u Han Pijesku, na Borikama, Mokrom, Sokolcu, u Rogatici i drugim selima gde postoje masovne grobnice Srba. koje su ustaše stizale u zbegovima i ubijale na jeziv način. Samo kod Rogatice u selu Lanjsko u četiri kuće ustaše su žive spalili više od 300 Srba, u Crkvinama su stigli zbeg od 156 ljudi od kojih je 44 bilo iz porodice Pušonja. Svi su pobijeni osim brata i sestre Anđelke i Mijata Pušonja – ističe Vukotić.

Prema dostupnoj istorijskoj građi, bežeći od ustaške kame, tih dana je spas u hladnoj Drini pokušalo da pronađe čak 320 devojaka, od kojih je većina u smrt otišla držeći se za ruke sa sestrom ili najboljom drugaricom.

Otuda je zamisao je da se Memorijalni kompleks sagradi tik uz spomen-kapelu stradalim Srbima u Starom Brodu, a da već od sledeće školske godine ovaj događaj bude obavezan deo istorijskih udžbenika koji govori o događajima u ovom delu BiH.

– Zahvaljujući predsedniku RS, Miloradu Dodiku, od sledeće godine će se organizovati i dvodnevni naučni skup na temu zločina počinjenih u Starom Brodu. To je najmanje što možemo da uradimo kako zločini nad Srbima nikada ne bili zaboravljeni – ističe Dragan Vukotić.

Rane koje ne zarastaju

U kompleksu Stari Brod danas stoji obeležje u vidu krsta kao znak sećanja na sve srpske mučenike koji su tu stradali, a podignuta je i spomen-kapela. Na spomeniku su uklesane reči: “Oprostite nam vi koji ste ovde stradali, a 66 godina smo ćutali o vama. Ipak vas nismo zaboravili jer ovakve rane na srcu nikad ne zarastaju. Zločincima smo oprostili, nek im je lice crno pred Božjom svetlošću. Radujte se, jer ste u Carstvu nebeskom i molite se za grehe naše.”

Autor: đ. Barović

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Stari Brod – mesto velikog stradanja | Jadovno 1941.

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

Obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba …

U Starom Brodu na Drini: Pomen stradalim u proljeće …

Đogo: Istorija Srba je vječita istorija stradanja | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top