fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Drinu pobegle od ustaške kame

Krajem prošlog meseca na obali Drine, u Starom Brodu kod Višegrada, uz najviše državne i vojne počasti, obeleženo je 75 godina od stravičnog zločina iz Drugog svetskog rata kada je u samo nekoliko dana zverski ubijeno oko 6.000 Srba.

Odali poštu stradalima: Obeležavanje 75 godina od masakra
Odali poštu stradalima: Obeležavanje 75 godina od masakra Foto: V. Sekulić

O ovom događaju se sve do 2008. godine nije znalo apsolutno ništa, a zahvaljujući višegradskom svešteniku Draganu Vukotiću to se promenilo.

U razgovoru za „Vesti“, jerej Vukotić kaže da je u planu izgradnja Spomen-kompleksa u okviru koga bi se nalazila i stalna izložba sa fotografijama žrtava i preživelih, ali i brojna dokumenta koja govore o stravičnom zločinu koji su ustaše izvršile marta 1942.

Dodik: Koga vređa istina

Na obeležavanju 75 godina od masakra nad Srbima u Starom Brodu Milorad Dodik je izjavio da o ovom zločinu nikada nije napisana nijedna knjiga ili priča.
– Srbima je decenijama unazad ponuđeno da ne govore istinu o zločinima nad svojim narodom da ne bi, navodno, povredili druge, iako su ih ti drugi ovde pobili. Kako mi njih možemo da vređamo? Oni su nas pobili, a mi ne treba da kažemo da su ovde muslimani iz Sarajeva u Handžar diviziji i ustaše iz Crne legije pobile ovaj narod. Pobili ste nas i to je ono što svakome mora da bude jasno – poručio je Dodik.

– Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proleće 1942. godine ofanzivu u nameri da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dela BiH. Tokom te ofanzive, ustaše su zverski ubile 6.000 Srba koji su, tražeći spas, pokušali da pređu Drinu. Reč je o Srbima s područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada.

Nažalost, o ovom događaju se godinama ćutalo, ali sve više i više je Srba, bukvalno iz svih krajeva sveta koji su ili potomci žrtava ili dolaze kako bi odali poštu stradalima u jednom od najkravijih zločina iz Drugog svetskog rata – ističe Vukotić.

Jerej Dragan Vukotić Foto: V. Sekulić
Jerej Dragan Vukotić
Foto: V. Sekulić

Živi spaljeni

Jerej Vukotić kaže da je i sam bio zapanjen obimom zločina ustaša te 1942. godine.
– Preživeli svedoci vodili su nas na mesta u Han Pijesku, na Borikama, Mokrom, Sokolcu, u Rogatici i drugim selima gde postoje masovne grobnice Srba. koje su ustaše stizale u zbegovima i ubijale na jeziv način. Samo kod Rogatice u selu Lanjsko u četiri kuće ustaše su žive spalili više od 300 Srba, u Crkvinama su stigli zbeg od 156 ljudi od kojih je 44 bilo iz porodice Pušonja. Svi su pobijeni osim brata i sestre Anđelke i Mijata Pušonja – ističe Vukotić.

Prema dostupnoj istorijskoj građi, bežeći od ustaške kame, tih dana je spas u hladnoj Drini pokušalo da pronađe čak 320 devojaka, od kojih je većina u smrt otišla držeći se za ruke sa sestrom ili najboljom drugaricom.

Otuda je zamisao je da se Memorijalni kompleks sagradi tik uz spomen-kapelu stradalim Srbima u Starom Brodu, a da već od sledeće školske godine ovaj događaj bude obavezan deo istorijskih udžbenika koji govori o događajima u ovom delu BiH.

– Zahvaljujući predsedniku RS, Miloradu Dodiku, od sledeće godine će se organizovati i dvodnevni naučni skup na temu zločina počinjenih u Starom Brodu. To je najmanje što možemo da uradimo kako zločini nad Srbima nikada ne bili zaboravljeni – ističe Dragan Vukotić.

Rane koje ne zarastaju

U kompleksu Stari Brod danas stoji obeležje u vidu krsta kao znak sećanja na sve srpske mučenike koji su tu stradali, a podignuta je i spomen-kapela. Na spomeniku su uklesane reči: „Oprostite nam vi koji ste ovde stradali, a 66 godina smo ćutali o vama. Ipak vas nismo zaboravili jer ovakve rane na srcu nikad ne zarastaju. Zločincima smo oprostili, nek im je lice crno pred Božjom svetlošću. Radujte se, jer ste u Carstvu nebeskom i molite se za grehe naše.“

https://youtu.be/JKwUGDYCfbQ

Autor: đ. Barović

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Stari Brod – mesto velikog stradanja | Jadovno 1941.

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

Obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba …

U Starom Brodu na Drini: Pomen stradalim u proljeće …

Đogo: Istorija Srba je vječita istorija stradanja | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: