fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Dolima održan pomen pivskim mučenicima: Nacisti ubijali i djecu u kolijevkama

Među mnogim mučenicima se najviše govori o dvije djevojke, Jagliki Adžić i Sofiji Kandić. Sa njima pominjemo i dvogodišnjeg dječaka Blagoja Vlasovića koji je bačen niz stijene kanjona rijeke Pive i ostao u krošnji bora

Pomen Pivskim mučenicima

Jutros se prolomilo crkveno zvono kroz Pivske Dolove, mjesto gdje i danas stradalna Piva svoju ranu samo molitvom vida.

U samo jednom danu – 7. juna 1943. godine na današnji praznik Trećeg obretenja glave Svetog Jovana Krstitelja u pohodu pripadnika zloglasne „Princ Eugen“ divizije, potpomognutih ustašama-muslimanima iz gatačkog sreza i okoline Pive u Dolima su ubijena 522 žitelja ovog sela, mahom nejači, staraca i žena, među kojima je bilo i 109 djece mlađe od sedam godina.

Daleka je godina 1943. ali sjećanje na stradanja  u Pivi se ne zaboravljaju. Samo smrt od sjećanja na zločine oslobađa, a nada u vaskrsenje je jedina utjeha.

Arhijerejsku Liturgiju u kapeli u Dolima,  služio je episkop budimnjansko-nikšićki Joanikije zajedno sa sveštenstvom i monaštvom. Uz prisustvo vjernog naroda, rodbine stradalnika i mještana Pive, održan je pomen pivskim mučenicma.

Pomen Pivskim mučenicima

U svojoj besjedi vladika Joanikije je rekao da je žrtva djece zapečatila pivsku žrtvu u toku Drugom svjetskog rata.

„Osim djece stradale su žene, žene trudnice, starci, nejač. Sve su to nevine žrtve koje su pobili fašisti i nacisti. Ne samo oni koji su ovdje došli iz Njemačke i komanda „Princ Eugen“ divizije, već i neki od naših komšija koji su se priključili tim zaista zločinačkim SS divizijama,“ navodi vladika Joanikije.

„Mi se sjećamo tih zločina, ali i istovremeno proslavljamo nove pivske mučenike na čijem čelu su dvojica sveštenoslužitelja, iguman pivski Ilarion i stari proto Joko Sočica. Među mnogim mučenicima se najviše govori o dvije djevojke, Jagliki Adžić i Sofiji Kandić. Sa njima pominjemo i dvogodišnjeg dječaka Blagoja Vlasovića koji je bačen niz stijene kanjona rijeke Pive i ostao u krošnji bora,“ naglašava vladika Joanikije, prenosi naš dopisnik.

Mjesto Doli jesu mjesto stradanja, mučeništva i golgote srpske i pivske, ali su i sveto mjesto koje nam daje duhovnu snagu.

Ove godine je Zoran Krunić domaćin slave, koji je dio slavskog kolača predao domaćinu za sledeću godinu Kostadinu Pejoviću.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: