Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U četvrtak obilježavanje 21 godine od odbrane Sarajevsko-romanijske regije

Datum objave: utorak, 14 juna, 2016
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović najavio je da će u četvrtak, 16. juna, na Sokocu i Ravnoj Romaniji biti obilježena 21 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Milenko Savanović Foto: RTRS
Milenko Savanović Foto: RTRS

Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, naveo je na konferenciji za novinare da je to područje bilo najteže ratno područje koje je zahtijevalo opsežan angažman boraca Vojske Republike Srpske sa velikim brojem jedinica, koje su vodile borbe u vrlo teškim uslovima.

On je dodao da je 10 brigada Sarajevsko-romanijskog korpusa bilo stalno u dodiru sa neprijateljskim snagama, a osam brigada bilo u okruženju ili poluokruženju.

Prema njegovim riječima, u prvoj polovini juna 1995. godine snage takozvane Armije BiH krenule su u proboj linija koje je držala Vojska Republike Srpske i, nakon početnih pomjeranja, snage Sarajevsko-romanijskog korpusa, jednim dijelom uz sadejstvo Hercegovačkog korpusa, povratile su te linije i nanijele veliki poraz takozvanoj Armiji BiH.

Savanović je podsjetio i na to da je narod sa velikog dijela Sarajevsko-romanijske regije, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, napustio svoje domove i krajeve koji su u ratu odbranjeni, jer su potpali pod vlast Federacije BiH.

On je dodao da je tokom rata iz sastava Sarajevsko-romanijskog korpusa poginulo 4.000, a ranjeno 10.000 boraca.

Prema programu obilježavanja 21 godine od odbrane Sarajevsko-romanijske regije, na Vojničkom groblju na Sokocu će u 9.00 časova biti služen pomen i položeni vijenci, a u 9.15 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji u 10.30 časova biće služen parastos poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije 16. juna

Savanović: Formirati komisiju za utvrđivanje istine o stradanju sarajevskih Srba

20 godina egzodusa Srba iz Sarajeva: Žrtva za Srpsku

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top