Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije 16. juna

Pododbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja danas je na sastanku u Istočnom Sarajevu zaključio da će obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije ove godine biti možda najmasovnije u odnosu na protekle godine.

Sjednica Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu
Sjednica Pododbora za obilježavanje značajnih
istorijskih događaja Vlade Republike Srpske u
Istočnom Sarajevu

Predsjednik Pododbora Velibor Dunjić rekao je novinarima nakon sastanka da će i ove godine obilježavanje biti održano 16. juna na vojničkom groblju na Sokocu i spomen-crkvi Sokolica u manastiru Sveti Georgije na Romaniji.

Dunjić je naveo da će biti preduzete mjere i osiguran besplatan prevoz za porodice poginulih i za učesnike u odbrani grada iz svih gradskih opština, te podsjetio da je u egzodusu 1996. godine više od 120.000 Srba napustilo Sarajevo.

On je naveo da je Sarajevsko-romanijski korpus imao 18.000 boraca, od kojih je 4.000 poginulo, a 10.000 je ranjeno.

“Težina borbi koja su vođene su nezabilježene, Srbi su žrtvovali svoju zemlju i napustili je da bi stvorili preduslove da se stvori Republika Srpska”, rekao je on.

Predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac rekao je da Boračka organizacija Republike Srpske podržava ovu manifestaciju, te da će pružiti i podršku vladinom Odboru i resornom ministarstvu da bi na obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije bilo što više saboraca, članova porodica poginulih, ratnih vojnih invalida, kojima je uputio poziv da u što većem broju dođu, da pokažu snagu i poklone se sjenima poginulih.

Predstavnici Grada Istočno Sarajevo istakli su da će Gradska uprava aktivno učestvovati u obilježavanju svih značajnih datuma iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata i da će biti na raspolaganju Odboru Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, te da će pružiti svu finansijsku, organizacionu i logističku uslugu da bi se na dostojanstven način 16. juna obilježilo stradanje srpskih junaka.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Dvije decenije od egzodusa sarajevskih Srba

Bez odgovornosti za ubistvo srpskih djevojčica na Grbavici

20 godina egzodusa Srba iz Sarajeva: Žrtva za Srpsku

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: