Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Berlinu otvorena izložba o stradanju Srba u NDH

U Parohijskom domu Hrama Svetog Save u Berlinu danas je otvorena izložba „Moje Jadovno“, povodom obilježavanja 72 godine od proboja logoraša iz Jasenovca. Izložba „Moje Jadovno“ svečano je otvorena u 12.00 časova nakon Svete liturgije, koju je služio paroh Veljko Gačić. 

Berlin – izložba „Moje Jadovno“

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni posjetioci i gosti, predstavnici ambasada Srbije i BiH u Njemačkoj, te predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan Bastašić.

Ambasador Srbije u Njemačkoj Dušan Crnogorčević izjavio je Srni da je izuzetno značajno da se ovakve izložbe održavaju zato što je to podsjećanje na najbestijalnije, najstrašnije i najmonstruoznije zločine koje ljudski um uopšte može da pojmi, a kojima je bio izložen srpski narod u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

„Takve stvari moramo da obeležavamo, moramo da se sećamo, ne smemo da zaboravimo, ne zato da bi smo se svetili nego zato što ne smemo da dozvolimo da se to ikad u istoriji ponovi srpskom narodu“, naglasio je Crnogorčević.

Organizatori izložbe su Crkvena opština Berlin i Organizacija Srba u Austriji i Njemačkoj SPOJI.

„Na dan obilježavanja proboja jasenovačkih logoraša imamo priliku i čast da pogledamo ovu potresnu izložbu i čujemo predavanje o Jadovnu, preteči ustaškog logora Jasenovac“, rekao je na otvaranju predstavnik Organizacije Srba u Austriji i Njemačkoj SPOJI, Dejan Senić.

Predavanje je održao Dušan Bastašić, koji je napomenuo da je izložba jedan od projekata Udruženja iz Banjaluke, koje čine potomci i poštovaoci žrtava logora smrti NDH – Gospić, Jadovno i Pag.

„U Berlinu živi oko 20.000 Srba i čast nam je da u punoj dvorani Parohijskog doma prezentujemo izložbu `Moje Jadovno` i da se prisjetimo proboja jasenovačkih logoraša“, rekao je Bastašić.

On je naveo da je neposredno po uspostavljanju NDH 10. aprila 1941. godine, koja je za kratko vrijeme donijela više zakonskih odredbi kojima je Srbe, Jevreje i Rome stavila van zakona, počela se surovo obračunavati sa njima i likvidirati ih na cijeloj svojoj teritoriji.

Bastašić je podsjetio da je NDH formirala prvi likvidacioni centar na području Ličkog polja, Gospića, Velebita i Jadranske obale, kao i podvelebitskog podgorja ostrva Pag u koji je sa cijelog područja ove države u željezničkim vagonima noću dovozila Srbe.

Prema njegovim riječima, to područje obiluje prirodnim fenomenom-kraškim jamama, bezdanima dubine između 50 i 80 metara, na čijem su dnu i sada kosti srpskih mučenika.

On je naveo da su na tom području registrovane 32 jame, a za 132 dana postojanja logora ubijeno je 40.123 ljudi, od kojih 38.010 Srba.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

Video: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: