fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Beogradu predstavljena knjiga Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj (1880-2011) autora Svetozara Livade

Nova knjiga dr Svetozara Livade Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj (1880–2011), u izdanju Izdavačkih kuća Službeni glasnik iz Beograda i Prometej iz Novog Sada, predstavljena je 8.11.2018. godine u Vukovoj zadužbini u Beogradu. Pored samog autora, o knjizi su govorili i Zoran Kolundžija, dr Đuro Šušnjić i dr Jovica Trkulja.

Promocija knjige

Uvijek je uspijevao da ostane svoj

– Želio bih sve da Vas pozdravim, u ime domaćina Vukove zadužbine, Izdavačke kuće Službeni glasnik iz Beograda i Izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada. Ovo je veliki trenutak za sve nas koji smo došli da vidimo i čujemo dr Svetozara Livadu, poslije mnogo godina.

Imao sam sreću da upoznam Svetozara Livadu kroz prepiske, kroz knjige i preko njegovog i mog zajedničkog druga Milana Šipke koji više nije sa nama.

Većina ovdje vas prisutnih zna za sve poteškoće kroz koje je u posljednjim decenijama prolazio gospodin Livada u Hrvatskoj, a sa druge strane je uvijek uspijevao da ostane svoj.

Foto: Srpsko kolo

Uvijek je uspijevao da ne pronađe teške riječi za one koji su protiv njega, nego da pronađe pravu riječ i da pronađe pravu mjeru za ono što radi, da ostavi i dalje neki od upečatljivih tragova – rekao je Zoran Kolundžija iz Izdavačke kuće Prometej, dodajući kako sve što je veliko u suštini jednostavno, trebalo se sjetiti najjednostavnijeg načina kako se može reći ovo što je naslov knjige, a to je gospodin Livada uradio na pravi izdavački način.

Jedva sam sačuvao čovjeka u sebi

Posle uvodne riječi, prisutni su mogli čuti riječi dr Đure Šušića, koji je bio glavni govornik. On je kao moto svog izlaganja naveo misao iz Herodotove istorije „u miru djeca sahranjuju svoje roditelje, u ratu roditelji sahranjuju svoju djecu“.

– Svetozar Livada, filozf i istoričar po pozivu, a demograf i sociolog sela, po nagonu i u ovoj svojoj knjizi na potresan način svjedoči o zločinima stoljeća u ovom Balkanskom zverinjaku.

Gdje se događa višak istorije na manjku geografije. Njemu je kao sociologu sela svako selo zavičaj, a njegov zavičaj je uništen od strane mrzitelja života , te greške prirode, tih modernih varvara. Kada je ostao bez svoga doma, njegov dom je bio na svakom mjestu gde je sretao časnog čovjeka.

Sam priznaje : „jedva sam sačuvao čovjeka u sebi“. Sjećanje je njegova pokretna imovina, on je stara građevina sva od sjećanja. 90 godina pamti, to je cijela istorija.

Bio je i ostao neka vrsta stražara, čuvara nad vrijednostima koje su danas potisnute, zanemarene, pogažene, zaboravljene. Svojim djelom i svojim životom, pokazuje i dokazuje kako se prava riječ pretvara u ispravan čin. Svojim životom svjedoči kako se vjeruje i nada, ljubi i strada ­– nadahnuto je govorio dr Đuro Šušnjić.

Nastavio je sa svojim izlaganjem dr Đuro Šušnjić sa nastojanjem da nam što vjerodostojnije dočara kakav je nevjerovatan čovjek čudesne energije dr Livada, koji je doživio, poživio i preživio 40 operacija na kostima, 2 operacije na srcu i nekoliko kliničkih smrti.

Sedam godina je neprekidno ležao u bolnici tako da se domaći i strani lijekari ne mogu načuditi kako je uopšte živ. Za to vrijeme primio je preko 250 litara krvi. Kao šesnaestogodišnjak primio je 17 metaka, a jedan metak i danas još uvijek nosi sa sobom.

Veliko interesovanje vladalo je za promociju knjige

– Livadina knjiga svjedoči o biološkom slomu i nestajanju Srba u Hrvatskoj u posljednjih 130 godina. Ovdje su živjeli 6 stoljeća, gotovo 21 generaciju , a danas ih gotovo nema. Livada pokazuje da je bilo agresije i sa hrvatske i sa srbijanske strane. On nije predstavnik one velike zvanične istorije, on je vrijedan radnik u polju male nezvanične istorije, svjedok ličnih strahova, mržnje i bola. Velika povjest se ponavlja, mala je neponovljiva, jer je moja i tvoja. Posve lična, a ne apstraktno opšta. Ovdje vlada nedovršen mir, odloženo stanje rata.

Knjige najbolje govore same za sebe

Nakon zanimljivog izlaganja dr Đure Šušnjića, riječ je preuzeo dr Jovica Trkulja koji je svoje izlaganje započeo stojeći iz dubokog poštovanja prema autorau, prema prisutnima koji su u vrijeme duboke nenaklonjenosti knjizi došli da prisustvuju promociji.

– Livada je jedan od osnivača i obnovitelja svih srpskih institucija u Hrvatskoj i spada u red nasvestranijih poznavatelja, analitičara i nepristrasnih kritičara građanskog rata koji je vođen devedesetih godina. Knjige najbolje govore same za sebe, one su najriječitije kada ih uzmemo u ruke i kada one progovore svojim jezikom. To se posebno odnosi na ovu knjigu.

Već jedan letimičan pogled će vam pokazati da je riječ o djelu, sa vrlo gustim, bogatim podacima koji sežu od 1880. do 2011,ima 21 grafikon, 56 slika, administrativne mape Hrvatske koje su jako važne za temu, između ostalog i slika čuvene Tuđmanove salvete iz restorana na kojoj su crtane granice.

Te tabele, slike, često više govore i od samog teksta. Dizajn korice je vrlo uspješno urađen, spoj klasičnog i modernog dizajna i to je zasluga autora – rekao je dr Jovica Trkulja i napomenuo da knjiga ima četiri dijela.

Izvor: Srpsko kolo

Vezane vijesti:

Svetozar Livada: Čitao sam dnevnik Alojzija Stepinca

SVETOZAR LIVADA: Dabogda te predstavljao prof. dr …

SVETOZAR LIVADA: ETNIČKO ČIŠĆENjE … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: