fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У Београду отворена изложба о страдању Срба на Космету

У холу Народне банке Србије у Београду отворена је изложба Музеја жртава геноцида под називом „Страдање српског и осталог мањинског становништва на Косову и Метохији 1998. године“, аутора Бојана Ђокића и Ненада Антонијевића.

 У холу Народне банке Србије у Београду отворена је изложба Музеја жртава геноцида под називом "Страдање српског и осталог мањинског становништва на Косову и Метохији 1998. године", аутора Бојана Ђокића и Ненада Антонијевића.
Изложба о страдању Срба на Космету
Фото: СРНА

Ђокић је рекао Срни да је циљ изложбе, која садржи фотографије, факсимиле докумената, штампе и књига, да се прикаже на објективан и научан начин како је страдало српско и мањинско становништво на Косову и Метохији 1998. године.

„За ову изложбу, ми смо користили материјале Музеја жртава геноцида, али и дневних листова као што су `Политика`, приштинско `Јединство`, `Глас јавности`, затим часопис `Отета истина`, а за један пано смо користили и фото-архиву писца и новинара Живојина Ракочевића. Изложба не би могла бити реализована без подршке Народне Банке Србије“, навео је Ђокић.

Тема изложбе ограничена је на 1998. годину због недовољно познатих злочина који су претходили великом страдању српског и осталог мањинског становништва на Косову и Метохији 1999. године.

Злочини, који су над лицима српске, ромске и осталих мањинских националности извршили припадници албанских паравојних формација приказани су хронолошким редом.

Изложбу прате легенде на српском језику, а одштампан је и пригодан каталог са текстом на енглеском језику, који је намијењен иностраним библиотекама, архивима, музејима и институтима.

Бојан Ђокић је историчари Музеја жртава геноцида и докторант историје на Филозофском факултету у Новом Саду, а Ненад Антонијевић је музејски савјетник.

Изложба ће бити отворена до 29. новембра текуће године.

Извор: СРНА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: