Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

У БЕОГРАДУ ОТВОРЕН ЈУБИЛАРНИ 15. “КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН”

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/salon-krajine.jpg

БЕОГРАД, 30. ОКТОБРА /СРНА/ – У Београду jе синоћ отворена традиционална манифестациjа “Краjишки ликовни салон”, коjа се већ 15. пут организуjе у избjеглиштву.

Изложба jе отворена у Галериjи Музеjа жељезница Србиjе, а ове године jе посвећена обиљежавању 100 година од Сараjевског атентата и почетка Великог рата.

Своjе идеjе и ставове исказала су 84 излагача радовима у наjразноврсниjим материjалима и техникама, од оних класичних попут мермера, мозаика или уља, графике, све до дигиталне фотографиjе.

Никола Церовац из Српског културног друштва “Зора” Книн-Београд отворио jе изложбу и поручио да она представља традициjу коjа има обавезу да сачува кориjене умjетничког стваралаштва људи из Краjине, али и да им пружи прилику за дружење како би се покушали интегрисати у ново окружење, у братском Београду.

На отварању изложбе краjишке завичаjне пjесме извеле су дjевоjке из наjмлађег београдског Културно-умjетничког друштва /КУД/ “Ћирило и Методиjе”, те чланови КУД-а “Петрова гора”, што jе пропраћено аплаузима посjетилаца.

Добитник “Сребрног прстена”, плакете Умjетничког братства манастира Крка, коjи се додjељуjе заслужнима за чување и обогаћивање духовне ризнице српске Краjине за 2014. годину jе Душан Вукоjевић Марс.

Награда “Борис Маркош Минго”, коjа се додjељуjе као знак сjећања на младог умjетника коjи jе погинуо 1991. године бранећи Краjину, ове године jе додиjељена Николи Јерковићу за графику “Диже се jутарње сунце”.

Један од учесника на изложби jе и новинар Радио-телевизиjе Републике Српске Драга Грубић, коjа се представила мозаиком цара Константина, на коjем jе радила око пола године.

Напомињући да десети пут излаже на овоj манифестациjи, Грубићева jе истакла да jе “Краjишки ликовни салон” веома значаjан за одржавање културе и окупљање народа коjи jе дошао из некадашње Републике Српске Краjине, али и људи из Србиjе и иностранства коjи су емотивно везани за таj краj.

“То jе jедина културна манифестациjа тог типа коjа окупља умjетнике аматере, али и академске сликаре, графичаре и ваjаре коjи се баве примиjењеном умjетношћу”, рекла jе Грубићева.

Изложбу организуjу Удружење Срба из Хрватске, Српско културно друштво “Зора” Книн-Београд, заjедно са Завичаjним клубом “Книнска краjина” и Удружењем Срба из Хрватске “Никола Тесла” Крагуjевац.

Публика ће ову изложбу, осим у Београду, моћи видjети у Крагуjевцу, Панчеву, Новом Саду.

До сада jе одржано 27 салона, први jе одржан почетком осамдесетих година прошлог виjека у Книну, а континуитет одржавања манифестациjе, коjи jе на кратко

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

СУТРА У БЕОГРАДУ “КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН”

У Београду отворен jе Краjишки ликовни салон

ЧЕТВРТИ КРАЈИШКИ ОТКОС

Краjишки ликовни салон

12. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: