fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СУТРА У БЕОГРАДУ „КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/likovni-salon.JPG

БЕОГРАД, 28. ОКТОБРА /СРНА/ – У Београду ће сутра бити одржана традиционална манифестациjа „Краjишки ликовни салон“, коjа се већ 15. пут организуjе у избjеглиштву.

Ову изложбу организуjу Удружење Срба из Хрватске, Српско културно друштво „Зора“ Книн-Београд, заjедно са Завичаjним клубом „Книнска краjина“ и Удружењем Срба из Хрватске „Никола Тесла“ Крагуjевац.

Изложба ће бити отворена у 19.00 часова у Галериjи Музеjа жељезница Србиjе, а ове године jе посвећена 100 година од Сараjевског атентата и почетка Великог рата.

Главне одлике „Краjишког ликовног салона“ су велики броj радова, широк спектар тема и ликовних приступа, али приjе свега велика заинтересованост како излагача тако и публике за ову изложбу, коjу ће и ове године, осим у Београду, публика моћи видjети у Крагуjевцу, Панчеву, Новом Саду.

Више од 80 аутора идеjе и ставове исказали су у наjразноврсниjим материjалима и техникама, од оних класичних попут мермера, мозаика или уља, графике, све до дигиталне фотографиjе, саопштено jе из Удружења Срба из Хрватске.

И ове године, на изложби заjедно излажу како афирмисани умjетници, нека од наjпознатиjих имена српске ликовне сцене, тако и млади аутори коjи су рођени знатно послиjе оснивања Салона.

Награда „Борис Маркош Минго“ за ликовно стваралаштво младих, ове године jе додиjељена Николи Јерковићу за графику „Диже се jутарње сунце“.

Ова награда се традиционално додjељуjе као знак сjећања на младог умjетника, коjи jе погинуо бранећи Краjину 1991. године.

До сада jе одржано 27 салона, а први пут jе одржан почетком 80-их година прошлог виjека у Книну.

Континуитет ове изложбе на кратко jе прекинут 1995. године због прогона, али jе она наставила своjе траjање и на простору Србиjе, гдjе jе избjегао наjвећи дио Срба из Краjине.

Упркос трагичноj судбини српског народа, ови људи окупљени око „Краjишког ликовног салона“ одлучили су да се представе jавности у Србиjи, али гледаjући на то и као на jедан од начина да своj завичаj отргну од заборава, било да jе риjеч о црквама и манастирима, градовима, селима, пеjсажима, лицима, успоменама на дjетињство.

Њима су се убрзо придружили и они умjетници коjи су пориjеклом са простора Краjине, а потом и ликовни ствараоци из Републике Српске, Србиjе.

Неки од њих учествовали су и у ликовноj колониjи „Умjетничког братства манастира Крке“ коjа траjе већ 20 година.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

У Београду отворен jе Краjишки ликовни салон

ЧЕТВРТИ КРАЈИШКИ ОТКОС

Краjишки ликовни салон

12. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: