fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Beogradu komemorativni skup povodom upokojenja Akademika Srboljuba Živanovića

Povodom upokojenja Akademika Srboljuba Živanovića, pozivamo Vas na komemorativni skup u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, u petak 26. januara 2024. godine, sa početkom u 11 časova.  
Akademik, prof. dr Srboljub Živanović (1933 – 2024.)

Prof. Živanović bio je osnivač Udruženja antropologa Jugoslavije i član velikog broja domaćih i međunarodnih naučnih udruženja.

Izabran je za člana Akademije nauka Republike Srpske 23. maja 2013. godine.

Bio je član Međunarodne slovenske akademije nauka i umetnosti, Kraljevskog Medicinskog Društva  (Royal Society of Medicine), Kraljevskog antropološkog instituta (Royal Anthropological Institute), kao i  Udruženja kliničnih anatoma u Velikoj Britaniji, te Filozofskog društva Ruske akademije nauka.

Za svoj rad u bioantropologiji, paleopatologiji, kao i na polju medicine, odlikovan je brojnim domaćim i međunarodnim nagradama. Za životno delo u unapređivanju nauke u oblasti medicine odlikovan je prestižnom Markizovom nagradom Ko je Ko u svetu 2020. godine, a Srpska Pravoslavna Crkva ga je odlikovala Ordenom Svetog Save za doprinos u radu na identifikaciji moštiju Sv. Despota Stefana Lazarevića u manastiru Koporinu.  

U srpskoj javnosti ostaće upamćen kao član forenzičkog tima koji je 1964. godine vršio iskopavanja masovnih grobnica u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora smrti.

Ostaće upamćen i kao predsednik Komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu, čiju je Deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH usvojila Narodna Skupština Republike Srpske 15. 10. 2015. godine, kao i suosnivač jedine dobrotvorne organizacije u Zapadnoj Evropi koja održava kulturu sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u NDH  – Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust.

Petak, 26. januar 2024. godine u 11 časova, Svečana sala Srpske akademije nauka i umetnosti (Kneza Mihaila 35).

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: