fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Banjaluci obilježena krsna slava RSK

Područje nekadašnje Republike Srpske Krajine
Područje nekadašnje Republike Srpske Krajine

Služenjem bdenija u hramu Svete Trojice, te slavskim obredom, lomljenjem slavskog kolača i kulturno-umjetničkim programom u Banjaluci je večeras obilježena krsna slava nekadašnje Republike Srpske Krajine Nikoljdan.
Nekadašnji poslanik u Skupštini Republike Srpske Krajine Krsto Žarković rekao je da je osnovna poruka da nevladin sektor koji se bavi pitanjima u vezi sa Republikom Srpskom Krajinom treba da se zajedno okupi da bi pomogli u rješavanju problema Srba protjeranih iz Hrvatske.

„Krsnu slavu smo posljednji put obilježili 2001. godine, ali smo imali određenih problema sa nepriznavanjem od struktura vlasti, zbog čega se ovaj dan obilježavao na jedan lični i tih način. Nakon toga došlo je do jedne drskosti, ali smo uspjeli da zvanično, uz blagoslov episkopa banjalučkog Jefrema i pomoć naših udruženja iz Srbije nastavimo da obilježavamo ovaj dan“, rekao je Žarković.

On je dodao da nevladin sektor ne može da riješi statusna prava Srba protjeranih iz Hrvatske, ali da može da ukaže zvaničnim vlastima u zemljama u kojima su rasijani koja ljudska prava su im ugrožena i oduzeta.

„Stvarni problemi ostaju oni zbog kojih smo i protjerani iz Hrvatske i oni se protežu od radnih prava stečenih u toj zemlji do svega onoga što nekoga čini građaninom“, rekao je Žarković, navodeći da nema kvalitetne saradnje nevladinih organizacija u vezi sa Republikom Srpskom Krajinom sa srpskim predstavnicima u Hrvatskom saboru.

Krsta Žarković: Nevladin sektor ne može da riješi statusna prava Srba protjeranih iz Hrvatske, ali može da ukaže zvaničnim vlastima u zemljama u kojima su rasijani koja ljudska prava su im ugrožena i oduzeta.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je da je smisao obilježavanja ovog datuma čuvanje Republike Srpske Krajine od zaborava.

„Od velikih egzodusa prošlo je 20 godina, razišli smo se po cijelom svijetu i sada smo građani svijeta. Ne smijemo zaboraviti ko smo, šta smo i odakle smo i u budućnosti mladi ljudi koji su bili djeca u koloni ili rođeni poslije toga, treba da se vrate i ja vjerujem da hoće“, poručio je Štrbac.

On je dodao da bi obilježavanje ovih godišnjica moglo dati novi podstrek boljoj saradnji nevladinih organizacija koje se bave pitanjima u vezi sa Republikom Srpskom Krajinom.

„Svakako da su ovo događaji kad se zaboravljaju sitne razlike i kad svi treba da se udruže, bez obzira na lična opredjeljenja“, rekao je Štrbac.

Republika Srpska Krajina nastala je 19. decembra 1991. godine ujedinjenjem tri srpske autonomne oblasti u Hrvatskoj – Krajina, zapadna Slavonija i istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem.

Krsna slava Republike Srpske Krajine obilježena je u prostorijama Kola srpskih sestara.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: