Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TUŽILAŠTVO ZATRAŽILO OSUĐUJUĆU PRESUDU

sud_1.jpgSARAJEVO, 13. JUNI /SRNA/ – Tužilaštvo BiH je, u završnoj riječi na suđenju trojici bivših pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH (ABiH) za zločine počinjene nad Srbima u Bosanskoj krajini, zatražilo da se optuženi proglase krivima i osude. Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Petog korpusa tzv. ABiH Mehura Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića da su od 1994. do 1996. godine pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske te civila srpske nacionalnosti u logorima u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

 

Tužilac Dubravko Čampara je u završnom izlaganju rekao da je tokom suđenja, koje je trajalo skoro tri godine, dokazano da su optuženi učestvovali u zločinima nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, prenosi Birn.

 

“Smatramo dokazanim da su optuženi, djelujući suprotno međunarodnim konvencijama o zaštiti civila i ratnih zarobljenika, učestvovali u nečovječnom postupanju i nanošenju povreda zatočenicima. Optuženi Selimović, Ružnić i Mustafić su bili svjesni fizičkog i psihičkog zlostavljanja u mjestima zatočenja i željeli su da se ono nastavi”, rekao je Čampara.

 

U optužnici se navodi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa tzv. ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, a Mustafić vojni policajac Petog korpusa.

 

Čampara je naveo da su Selimović i Ružnić bili rukovodni kadar Petog korpusa, te odgovorne osobe za rad sabirnog centra u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću.

 

“Raspolaganje zarobljenim licama vršila je služba vojne bezbjednosti Petog korpusa, uprkos činjenici da je kasarna imala upravnika. Međutim, jasno je da su optuženi Selimović i Ružnić imali odgovornost prema zarobljenim osobama i da su nadzirali rad stražara u zatočeničkim objektima”, naglasio je tužilac.

 

Prema njegovim riječima, civili i ratni zarobljenici srpske nacionalnosti u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću, u prostorijama autoservisa “Rad” u Cazinu i Fabrici plastike u Bosanskom Petrovcu boravili su u “nehumanim uslovima”, bez uslova da vrše higijenske potrebe.

 

“Optuženi su učestvovali u vršenju fizičkog pritiska na zarobljene tokom njihovog ispitivanja. Selimović i Ružnić su naređivali maltretiranje ili zastrašivanje zarobljenika jer su imali stvarnu kontrolu nad stražarima, dok je Mustafić pomagao u tim djelima kao stražar”, naglasio je tužilac.

 

Suđenje trojici bivših pripadnika Petog korpusa počelo je u augustu 2009. godine, a optuženi se brane sa slobode.

 

Odbrane će početi sa iznošenjem završnih riječi 27. juna.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: