Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ТУЖИЛАШТВО ЗАТРАЖИЛО ОСУЂУЈУЋУ ПРЕСУДУ

sud_1.jpgСАРАЈЕВО, 13. ЈУНИ /СРНА/ – Тужилаштво БиХ jе, у завршноj риjечи на суђењу троjици бивших припадника Петог корпуса тзв. Армиjе БиХ (АБиХ) за злочине почињене над Србима у Босанскоj краjини, затражило да се оптужени прогласе кривима и осуде. Тужилаштво БиХ терети бивше припаднике Петог корпуса тзв. АБиХ Мехура Селимовића, Адила Ружнића и Емира Мустафића да су од 1994. до 1996. године помагали затварање припадника воjске и полициjе Републике Српске те цивила српске националности у логорима у Бихаћу, Цазину и Босанском Петровцу.

 

Тужилац Дубравко Чампара jе у завршном излагању рекао да jе током суђења, коjе jе траjало скоро три године, доказано да су оптужени учествовали у злочинима над српским цивилима и ратним заробљеницима, преноси Бирн.

 

“Сматрамо доказаним да су оптужени, дjелуjући супротно међународним конвенциjама о заштити цивила и ратних заробљеника, учествовали у нечовjечном поступању и наношењу повреда заточеницима. Оптужени Селимовић, Ружнић и Мустафић су били свjесни физичког и психичког злостављања у мjестима заточења и жељели су да се оно настави”, рекао jе Чампара.

 

У оптужници се наводи да jе Селимовић био референт за контраобавjештаjне послове и замjеник начелника Одjељења воjне безбjедности Петог корпуса тзв. АБиХ, Ружнић помоћник команданта за послове безбjедности, а Мустафић воjни полицаjац Петог корпуса.

 

Чампара jе навео да су Селимовић и Ружнић били руководни кадар Петог корпуса, те одговорне особе за рад сабирног центра у касарни “Адил Бешић” у Бихаћу.

 

“Располагање заробљеним лицама вршила jе служба воjне безбjедности Петог корпуса, упркос чињеници да jе касарна имала управника. Међутим, jасно jе да су оптужени Селимовић и Ружнић имали одговорност према заробљеним особама и да су надзирали рад стражара у заточеничким обjектима”, нагласио jе тужилац.

 

Према његовим риjечима, цивили и ратни заробљеници српске националности у касарни “Адил Бешић” у Бихаћу, у просториjама аутосервиса “Рад” у Цазину и Фабрици пластике у Босанском Петровцу боравили су у “нехуманим условима”, без услова да врше хигиjенске потребе.

 

“Оптужени су учествовали у вршењу физичког притиска на заробљене током њиховог испитивања. Селимовић и Ружнић су наређивали малтретирање или застрашивање заробљеника jер су имали стварну контролу над стражарима, док jе Мустафић помагао у тим дjелима као стражар”, нагласио jе тужилац.

 

Суђење троjици бивших припадника Петог корпуса почело jе у аугусту 2009. године, а оптужени се бране са слободе.

 

Одбране ће почети са изношењем завршних риjечи 27. jуна.

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: