fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ТУЖИЛАШТВО ПОНИЖАВА СРПСКЕ ЖРТВЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/tuzilastvo-BiH.jpg

Приредила: Мариjа СИМИЋ – БОГДАНОВИЋ, КОЊИЦ, /СРНА/ – Тужилаштво БиХ обмањуjе, понижава и игнорантски се понаша према српским жртвама из протеклог рата, истиче Зоран Ђорђић, коjи jе због таквог односа ове правосудне институциjе поднио оставку на мjесто предсjедника Савеза логораша САД и Канаде. Ђорђић тврди да jе злочин над Србима заборављен у Тужилаштву БиХ, те да у ова институциjа политизована и да у њоj влада дискриминациjа.

„Тужилаштво БиХ jе краjње непримjерено, срамно и непристоjно, жртве су понижене, а злочинци награђени. Колективна командна одговорност постоjи само за Србе и суди им се како у Хагу тако и у Тужилаштву БиХ“, рекао jе Ђорђић Срни.

Он наводи да jе Тужилаштво БиХ 21. децембра 2009. године подигло оптужницу против Реџе Балића за ратни злочин у коњичком селу Блаце, jер jе, како се тврди, у маjу 1992. године убио Воjислава Куљанина.

Балић jе, истиче Ђорђић, ухапшен 25. децембра 2009. године и пуштен да се брани са слободе, али суђења jош нема „jер госпођа Весна Будимир, замjеник тужиоца, ниjе потврдила оптужницу“.

„Исти случаj jе и са Алмиром Падаловићем коjи jе починио ратни злочин у логору `Челебићи` убивши Жељка Климента. Ту jе и Митхат Пиркић, звани Митке, командант jединице `Акрепи`, коjа jе починила злочин у селу Блаце, а у тоj jединици jе био поменути Реџо Балић“, прича Ђорђић.

О том злочину, подсjећа Ђорђић, свjедоци српске националности свjедочили су у више наврата како у Тужилаштву БиХ, тако и у Тиму за документовање ратних злочина МУП-а Српске, али оптужница ниjе подигнута.

Према Ђорђићевим тврдњама, данашњи радник у Министарству одбране БиХ у сектору за међународну сарадњу Енес Јахић био jе командир специjалне jединице коњичке полициjе коjа jе међу првима ушла у српско село Брадину 26. маjа 1992. године и вршила злочин над српским цивилма.

Он напомиње да од 2009. године у Тужилаштву БиХ против Јахића постоjи кривична приjава, jер jе наредио Осману Карићу и Мирси Ризвићу да приводе српске жене у канцелариjу мjесне заjеднице Брадина, гдjе су их злостављали.

Међу њима jе била и жена чиjи су инициjали К.Л. коjа jе дала исказ Тиму за документовање ратних злочина МУП-а Српске, наводи Ђорђић.

Ђорђић указуjе и на Зиjада Ланџу, високо позиционирану личност у Сипи, коjи jе био свjедок Тужилаштва у случаjу Миралема Мацића.

„Јусуф Потур експлицитно потврђуjе да jе његов командир био Ланџо, као припадник резервног састава полициjе у Коњицу, а Тужилаштво БиХ jе обуставило истрагу против Ланџе. Поступаjући тужилац Сања Јукић била jе `глува` на његово свjедочење да jе Ланџо починио ратни злочин“, тврди Ђорђић.

Ђорђић подсjећа замjеника главног тужиоца БиХ Весну Будимир да су и Хрвати, припадници Хрватског виjећа одбране /ХВО/ и Хрватских оружаних снага /ХОС/, починили злочин у општини Коњиц, а не само муслимани.

„Желимо да подсjетимо госпођу Весну да jе изоставила своjе сународнике Зовка Звонку, команданта 43. моторизоване jединице `Херцег Стjепан`, коjа jе прва ушла у Брадину и починила стравичан злочин над Србима и у току два сата убила 36 цивила.

Изоставила jе и Петра Перу Барунчића – официра ХВО, предсjедника ХДЗ-а Драгутина – Драгу Перића, команданта jединице `Лешинари` Горана Блажевића, те официра ХВО-а Драгана Суботића“, напомиње Ђорђић.

Суботић jе, наглашава Ђорђић, међу првима знао за сва три логора на подручjу Коњица, али никада ниjе упутио званични допис међународним организациjама да ту убиjаjу Србе.

„Одговорно тврдимо да jе општина Коњиц наjцрња страница историjе страдања у протеклом рату. Питамо се да ли се, након свега овога, може рећи да jе Тужилаштво БиХ схватило да jе почињен злочин над Србима и да процесуира злочинце“, пита Ђорђић.

 

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: