fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tužilaštvo BiH traži kažnjavanje za zločine nad Srbima u Livnu

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Sudskog vijeća da optužene Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića proglasi krivima za ratni zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u Livnu 1992. godine i osudi ih u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH Foto: RTRS
Tužilaštvo BiH Foto: RTRS

Tužilac Saša Sarajlić rekao je da su trojica optuženih počinila zločin protiv čovječnosti, koji uključuje progon srpskog stanovništva sa područja opštine Livno.

„Smatram da su ostvareni elementi ovog krivičnog djela, te da je u Livnu počinjen širok i sistematičan napad s ciljem etničkog čišćenja srpskog stanovništva. Napad, kao i nezakonita lišavanja slobode i mučenje dokazali smo iskazima svjedoka sa glavnog pretresa i iz istrage“, naveo je Sarajlić.

On je dodao da su optuženi znali za širok i sistematičan napad i da njihova djela čine dio tog napada.

Sarajlić je napomenuo da je Srbima oduzeto oružje u Livnu, te istakao da to nije opravdanje da ih potom zatvore u školu „Ivan Goran Kovačić“ gdje su držani u nehumanim uslovima, bez hrane, vode i mogućnosti obavljanja lične higijene, prenosi Birn.

„Oštećeni su detaljno opisali dešavanja u Livnu, način na koji su uhapšeni, mjesto na kom su zatvoreni i ono što su preživjeli. Među njima su Draško Radivojiša, Stevan Ljubija, Blagoja i Ilija Lalić koji su i potvrdili da su svi zarobljeni bili civili i da u Livnu nije bilo vojne formacije sastavljene od Srba“, podsjetio je tužilac.

Tužilaštvo BiH tvrdi da su svjedoci govorili istinu, a tužilac Sarajlić je posebno istakao svjedoka Dejana Laganina koji je rekao da poznaje optuženog Andabaka i „zlikovca“ Jašarevića.

Sarajlić je naveo da nije moguće da optuženi Andabak, kao komandant vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, nije znao za hapšenja i maltretiranja u školi, kao i njegov zamjenik Muamir Jašarević, kojeg su svjedoci najviše spominjali.

Svjedoci su, kako je rekao, prepoznali i trećeoptuženog u nešto manjoj mjeri kao učesnika u odvođenju civila u prostorije gdje su ispitivani i mučeni.

On je napomenuo da su neki od civila usljed premlaćivanja podlegli povredama, a da je određeni broj ubijen.

Osvrćući se na dokaze odbrane, tužilac je rekao da oni, uglavnom, potvrđuju optužnicu i prisustvo optuženih na kritičnim mjestima.

On je podsjetio da su optuženi Andabak i Jašarević prebacivali svu krivicu na izvjesnog šefa krim-službe Muhameda Ibrahimovića zato jer on nije u sudnici.

„Svjedočenja optuženih su unaprijed pobijena svjedocima Tužilaštva BiH. U školi su se čuli krici i jauci i nije moguće da njih dvojica to nisu znala. Znali su, ali nisu preduzeli ništa da to spriječe i sankcionišu, a i trećeoptuženi kao krim-policajac bio je vezan za prostorije škole“, naveo je Sarajlić.

On je rekao da su dokazi Seada Velagića interesantni, naročito fotografije za koje odbrana tvrdi da su nastale u drugoj polovini avgusta 1992. godine u Ljubuškom, kada je optuženi bio na obuci o bezbjednosti saobraćaja.

„Kome je do toga u ratu. Takođe, u Ljubuškom se na ljeto prže jaja na asfaltu, a kao što vidite osobe na slikama su u uniformama, jedan čak ima i prsluk. U učionici, koja je mogla biti i u `Ivan Goran Kovačić`, optuženi preko košulje ima džemper u avgustu“, prokomentarisao je Sarajlić.

On je rekao da optuženi trebaju dobiti odgovarajuću kaznu za svoje postupke, kako se zlo koje se dogodilo više nikada ne bi ponovilo.

Odbrana optuženog Andabaka iznijeće završne riječi 17. maja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

SRBI NAPUŠTALI LIVNO IZ STRAHA | Jadovno 1941.

UBISTVA SRBA U LIVNU | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: