Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ТУРСКА СХВАТИЛА РЕАЛНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Датум објаве: понедељак, 27 августа, 2012
Величина слова: A- A+

darko-tanaskovic.jpg

БЕОГРАД, 27. АВГУСТА /СРНА/ – Исламолог Дарко Танасковић оциjенио jе да jе Турска, премда недовољно, схватила реалност постоjања, уставну позициjу и политички капацитет Републике Српске.

“То не значи да неће и даље радити у смеру ревитализовања и сужавања њених ентитетских прерогатива, али уз делимично измењену реторику”, рекао jе Тансаковић, коjи jе професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Он jе истакао да у цjелини, турски утицаj на Балкану расте, али не оним темпом и обимом коjи би задовољавао неоосманистичке амбициjе Анкаре и зато ће Турска стално смишљати нове инициjативе и предузимати разне кораке, с великом упорношћу и истраjношћу, а све са истим коначним циљем.

Танасковић обjашњава да актуелне регионалне прилике и односи снага и заинтересованости међу ванрегионалним чиниоцима коjи, не од jуче, утичу на овдашње прилике, ствараjу услове да Турска, коjоj jе Балкан jедан од стратегиjских приоритета током посљедње двиjе децениjе, буде у балканским пословима активно присутна више него раниjе.

“Она jе у важним безбедносним, привредним, културно-образовним и политичким доменима друштвене стварности већ освоjила чврсте позициjе у Албаниjи и Македониjи, наглашено jе усредсређена на Косово и на Рашку област у Србиjи, а у БиХ jош ниjе онолико битан чинилац колико би желела да буде, чак ни у Федерациjи БиХ иако настоjи да пропагандно-психолошки и економски поjача деловање према овом сложеном ентитету”, рекао jе Танасковић за “Екстра магазин”.

Он jе истакао да jе о питањима односа са Турском било размимоилажења између званичног Београда и Бањалуке у процjенама сврсисходности већег отварања према посредничким инициjативама Анкаре, што ниjе необjашњиво, с обзиром на различите међународне и статусне позициjе Србиjе и Републике Српске.

Према његовом мишљењу, у међувремену jе остварен знатно већи степен склада у гледању на улогу Турске у региону и на начин на коjи Срби као цjелина треба да се поставе према оним аспектима неоосманистичке доктрине коjи су супротни српском државнонационалном интересу.

Када jе риjеч о недавним инициjативама за стварање балканског Бенелукса у коjи би ушла Албаниjа, Косово, Црна Гора и Македониjа, Танасковић оцjењуjе да такве идеjе немаjу будућност, али да jе већ постоjећа реалност успостављање неформалне, а фактичке “велике Албаниjе”, као jединственог и континуираног, максимално чистог албанског простора коjи ирединтистички, прекогранично захвата и диjелове териториjе сусjедних држава.

Танасковић, коjи jе и бивши амбасадор у Турскоj и Ватикану, рекао jе да већ одавно, а од доласка Ердогаонове Партиjе правде и развоjа на власт, све интензивниjе тече процес “реисламизациjе” турског социjалног амбиjента, а постепено и институциjа.

 

Извор: срна

Везане виjести:

“Повартак Турске на Балкан” и два кратка осврта на прошлост

ОСЛОБОДИТИ СЕ ИЛУЗИЈЕ О НАПРАСНОМ ТУРСКОМ ПРИЈАТЕЉСТВУ

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top