fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TURAJLIĆEVA DA PRIZNA GENOCID NAD SRBIMA U SREBRENICI

Srbijanka Turajlić

Srbijanka Turajlić

Studenti, potpisnici peticije kojom su od rukovodstva Srbije zatražili da ne idu u Potočare, 11. jula, pozvali su profesora Univerziteta u Beogradu Srbijanku Turajlić da prizna genocid nad srpskim narodom u Srebrenici od 1992. do 1995. godine i digne glas u ime njihovih nesmirenih duša.

„Pozivamo Vas u ime 3.267 srpskih duša čiji je život, u većini slučajeva, oduzet hladnim oružjima, dakle, noževima, bodežima, sekirama. Pozivamo Vas u ime srpske dece Srebrenice koje zločinac nije štedeo, u ime srpskih majki Srebrenice koje su život završile sa urezanim krstom u predelu abdomena, u ime srpskih muškaraca Srebrenice koji su obrezivani u verskim obredima. Dakle, ubijani, u većini slučajeva, dugom, teškom i tragičnom smrću“, istakli su studenti iz Republike Srpske i Srbije u odgovoru Turajlićevoj, koja je izjavila da je „zgrožena tekstom peticije“ i da su njeni potpisnici „indoktrinirani“.

Studenti su pozvali Turajlićevu da zajedno sa njima zapali svijeću u hramu Svetoga Save i srpskim i muslimanskim žrtvama Srebrenice, jer će samo tako pokazati da je veliki čovjek, a ne samo profesor u penziji koji sebi dozvoljava ovakve pedagoške ispade i nevješte pokušaje diskvalifikcije studenata.

„Iznenađuje nas, profesorko Turajlić, da jedan profesor Univerziteta u Beogradu (sada u penziji), može dopustiti sebi takav pedagoški gaf (hmm, gaf?) da cijelu grupu od 400 studenata, a sada već više od njih hiljadu, nazove ‘indoktriniranim’. Da li ste Vi razgovarali sa potpisnicima ili organizatorima akcije o pismu za Srebrenicu? Da li poznajete bilo koga od nas i znate na čemu inicijatori akcije zasnivaju svoje stavove? Kako znate da smo indoktrinirani? Samo zato što se ne slažemo sa Vašim mišljenjem?

Kako to da mi petnaest godina živimo u javnom diskursu koji je izrazito prozapadno orijentisan i u kojem se sprečava, guši ili ignoriše sve patriotsko i nacionalno od kulture do politike, a ostali smo neindoktrinirani tim diskursom za razliku od Vas koji redovno zastupate stavove tog diskursa: ko je ovde indoktriniran, profesorko Turajlić?“, upitali su studenti Turajlićevu, univerzitetskog profesora u penziji.

Studenti su istakli da im je veoma žao kada vide da jedan profesor ima takav način obraćanja studentima ili „diskvalifikacije“ istih.

„U Vašem intervjuu pominje se da ‘Srbija levitira’ i da mi nastupamo sa desničarskih pozicija. Ne, mi nastupamo sa pozicija ljubavi prema svojoj državi i svome narodu i što je napad onih koji stvaraju diskurs kojega Vi zastupate na srpski nacionalni interes veći, time su naša ljubav i otpor koji se iz nje rađa jači. To je jednostavan reciprocitet i ako on ne postoji, čovek više nije slobodno biće, nego rob…

Očigledno je da je danas u Srbiji najveći greh voleti svoju zemlju, jer građanima sa tim ‘grehom’ Vi, i oni koji zastupaju Vaš diskurs, bez problema lupite žig desničara, ekstremista, indoktriniranih, ratnih huškača…“, odgovorili su studenti Turajlićevoj.

Podsjetivši da je Turlajićeva rekla da je „zgađena peticijom“, studenti su je upitali šta je toliko gadno – to što traže da ona i svi koji tvrde da se desio genocid u julu 1995. priznaju i genocid nad Srbima Srebenice u tri godine koje su prethodile, i to što traže da se neko iz Sarajeva i predstavnika zemalja koje donose antisrpsku rezoluciju pokloni i srpskim žrtvama u Bratuncu?

„Srbija je država u kojoj izbori znaju da se dešavaju veoma često. Zar posle svakih izbora moraju novi premijer i predsednik Srbije da se izvinjavaju i klanjaju u Potočarima, a da niko sa druge strane ne ode u Bratunac!? Profesorko Turajlić, na takav način se ne dolazi do iskrenog pomirenja, i Vi to dobro znate“, naveli su studenti inicijatori i potpisnici pisma upućenog 23. juna predsjedniku i premijeru Srbije.

Oni su poručili da su spremni prvi da se poklone svakoj žrtvi druge strane ako vide barem trunku pokajanja i želje sa druge strane da se stigne do iskrenog pomirenja.

„Reakcija Sarajeva na hapšenje Nasera Orića, čoveka koji je lično iskopao oči Slobodanu Iliću, srpskom sudiji iz Srebrenice, i zaklao ga, pokazuje nam da sa druge strane nema nikakve želje za iskrenim pomirenjem, već za konstantim ponižavanjem srpskoga naroda.

Spremni smo i da postavimo pitanje koje je postavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik – zašto se Srebenica ne proglasi mestom genocida nad Srbima i muslimanima? Ali, profesorko Turajlić, Vi niste spremni da stanete iza srpskih žrtava što ste pokazali nepoštovanjem našeg pisma, makar, samo zato što niste rekli, u skladu sa svojim mišljenjem, da grešimo za genocid, ali smo upravu za srpske žrtve“, naglašava se u pismu.

Studenti su poručili Turajlićevoj da za nju srpske žrtve ne postoje, što je pokazala svojim intervjuom i zamolili je da se ne poziva na presude sudova u Hagu, jer je, istakli su, i sama svjesna da su te institucije izgubile svaki kredibilitet u očima međunarodne pravde, barem zato što Naser Orić nije osuđen za oči Slobodana Ilića.

U otvorenom pismu upućenom predsjedniku i premijeru Srbije 23. juna studenti su poručili da bi Nikolićev i Vučićev odlazak u Potočare značio učešće u direktnom udaru na Republiku Srpsku sa krajnjim ciljem da se ona ukine kao „tvorevina nastala na navodnom genocidu“.

Studenti su tada naveli u pismu da srpski narod najviše boli činjenica da svi oni koji danas učestvuju u njegovoj demonizaciji ne vide ili namjerno ne žele da vide više od 3.000 srpskih žrtava u Srebrenici ubijenih u periodu od 1992. do 1995. godine.

Turajlićeva je u intervju za Radio Slobodna Evropa izjavila da prema tim mladim ljudima koji su uputili ovo pismo „nema neki drugi osećaj, osim da joj je žao što ih je neko indoktrinirao“.

Ona je rekla i „da se Srbija kao država nikada nije jasno odredila prema Srebrenici, najtežem zločinu koji se dogodio na evropskom tlu nakon Drugog svetskog rata“.

„Stalno je nekako levitirala – te bilo je, te nije bilo, te nije bilo pet, nego je bilo tri – kao da je bitno koliko je bilo. Dakle, ceo taj imidž je stvorio verovatno da mi danas imamo profesore koji su spremni da tvrde da tamo nikad nije bilo genocida, da su to nekakve sitne žrtve koje se ne znam zašto spominju. Kad ne napravite javno mnjenje, onda možete imati takve profesore i onda će oni indoktrinirati decu, naravno“, mišljenja je Turajlićeva.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

MOLBA ZA OPROŠTAJ UPUĆENA SRPSKIM ŽRTVAMA

NIKOLIĆ I VUČIĆ DA NE UČESTVUJU U DEMONIZACIJI SRPSKOG NARODA

NEOPHODNO STOPIRATI REZOLUCIJU ILI JE IZMIJENITI

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: