Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TULEKOVIĆ: DOBAR ODZIV NA INICIJATIVU ZA DOKUMENTOVANjE STRADANjA

 Tanja Tuleković. Foto: SRNA
Tanja Tuleković. Foto: SRNA

Inicijativa Javne ustanove Spomen-područje „Donja Gradina“ za prikupljanje dokumenata, fotografija i predmeta, koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme NDH, i u 2018. godini naišla je na jako dobar odziv građana, potvrdila je direktor te javne ustanove Tanja Tuleković.

„Sve prikupljeno značajno uvećava naše zbirke, te želimo da zahvalimo svima koji su nam se javili i dostavili dragocjene materijale koji doprinose našem istraživanju i dokumentovanju strahota koje su pretrpjeli naši preci“, rekla je Tulekovićeva u izjavi Srni.

Ona je najavila da je jedan broj prikupljenih fotografija već objavljen u četvrtom broju stručnog časopisa „Topola“, koji je promovisan na Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu u oktobru.

„Dio fotografija će ući u sastav izložbe koju planiramo u 2019. godini tako da želimo ponovo da pozovemo naše građane da nastavimo sa saradnjom kako bismo vratili lice našim žrtvama i na taj način im odali počast“, izjavila je Tulekovićeva.

Ona je dodala da su kustosi JU Spomen-područje „Donja Gradina“ radili na prikupljanju verbalnih svjedočanstava svjedoka jasenovačkog pakla.

„Ti video-zapisi su veoma dragocjeni za buduće aktivnosti ustanove, ali prevashodno za istoriju našeg naroda jer su svjedočanstvo okrutnosti NDH“, naglasila je Tulekovićeva.

U JU Spomen-područje „Donja Gradina“ proširen je i bibliotečki fond, koji sada broji 857 knjiga i dostupan je istraživačima i saradnicima.

U 2018. godini, izdavačka djelatnost Spomen-područja „Donja Gradina“ upotpunjena je sa četiri nova naslova, a katalog svih naslova uskoro će biti dostupan na internet stranici http://www.jusp-donjagradina.org .

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: