fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Trojna invazija na Kraljevinu Srbiju 1915. godine

Na današnji dan otpočela je Trojna invazija na Kraljevinu Srbiju 1915. godine, koja predstavlja jedan od ključnih momenata u Prvom svetskom ratu.

Nakon uspešne odbrane i velikih pobeda Srpske vojske 1914. godine na Ceru, Drini (Mačkovom kamenu) i Kolubari, nadmoćnoj, poraženoj i poniženoj austrougarskoj vojsci u četvrtom napadu na Srbiju pridružuju se i Nemačko carstvo, a koji dan kasnije i Bugarska.

Tri velike, nadmoćne i mnogoljudne armije napadaju sinhronizovano Srbiju koja se, uz pomoć crnogorskih trupa, sama nosi sa takvim napadom.

Najveću katastrofu u ovom napadu predstavlja bugarsko presecanje kičme Kraljevine Srbije, a to je moravsko-vardarska dolina i veza sa savezničkom Grčkom i lukom Solunom odakle je dolazilo snabdevanje municijom i ratnom opremom.

Glavni planer i komandant ove ofanzive bio je nemački general August Makenzen, koji je izveo napad iz pravca Srema i Banata, preko Save i Dunava sa glavnim udarom preko doline Morave. Nosilac glavnog udara bila je 11. nemačka armija koja je dejstvovala moravskom dolinom i 3. austrougarska armija koja je imala zadatak da zauzme Beograd i krene na ostatak Šumadije. U isto vreme prema dolini Morave i sa zadatkom zauzimanja Niša i Kruševca dejstvovala je 1. bugarska armija, dok je zadatak 2. bugarske armije, bio napad na Povardarje i jug Srbije sa ciljem da se čim pre prekine ključna veza srpske vojske sa prijateljskom Grčkom i lukom Solun. Sa zapada i iz pravca Drine delovale su austrougarske snage sa zadatkom da preko Podrinja i Mačve zauzmu Valjevo i Užice.

Slomljena epidemijama, gubicima na frontovima i nedostatkom podrške saveznika, srpska vojska je bila prinuđena da se povlači na jug, u pravcu zapadnog Povardarja, Metohije, Kosova i Crne Gore.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: