Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

TREĆI OKRUGLI STO „ŠUŠNjAR 1941.“

Datum objave: petak, 20 novembra, 2015
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/susnjar-3.jpg

English

U Oštroj Luci je 1. avgusta 2013. godine održan Treći okrugli  sto „Šušnjar 1941.“ u čijem radu je učestvovalo oko 45 istoričara,  društvenih i naučnih radnika, boraca NOR-a, preživjelih stradalnika, književnika, novinara i drugih. Organizovali su ga opština Oštra Luka i Organizacioni odbor koji su sačinjavali: prof. dr Vladimir Lukić, Petar Dodik, Mihajlo Orlović, Ranko Pavlović i Vukašin Davidović. Podneseno je više od 35 saopštenja i sjećanja svjedoka stravičnih zločina velikih razmjera srpskog i jevrejskog stanovništva koje su počinili pripadnici hrvatske i muslimanske nacionalnosti u ovom gradu i njegovoj okolini, a koji su se dogodili o Ilindanu 1941. godine, ali i u više drugih navrata.

   Na samom početku pjesnik Boro Kapetanović kazivao je stihove svoje potresne pjesme o Šušnjaru, a zatim je minutom ćutanja odata pošta stradalnicima iz Drugog svjetskog rata i preminulim uče snicima Drugog i Trećeg okruglog stola. U radno predsjedništvo skupa izabani su: predsjednik Organizacionog odbora prof. dr Vladimir Lukić, načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stupar, Petar Dodik, Mihajlo Orlović i Ranko Pavlović. Skupu su se potom obratili načelnik opštine Dragan Stanar, član Organizacionog odbora Mihajlo Orlović i prof. dr Vladimir Lukić.

Skup je blagoslovio sveštenik Ilija Milovac. U posebnoj, moglo bi se reći svečanoj atmosferi, iz stegnutih grla u tišinu su se usijecale riječi koje su čvrstinom argumenata i velikim emotivnim nabojem svjedočile o zvjerstvima koja ne smijemo zaboraviti, koliko zbog žrtava, toliko i kao opomenu da se tako nešto više nikada ne ponovi.

Na kraju Okruglog stola usvojeni su zaključci, među kojima i onaj da se nastavi sa održavanjem ovakvih skupova, svake druge godine. Jedan od posebnih zadataka je da se, dok još ima živih svjedoka, pomno bilježe sjećanja stradalnika koji su izbjegli kami i malju i onih koji su svojim očima vidjeli sotonski pir povampirenih ustaša, kao i članova porodica nevino umorenih. Takođe je zaključeno da se i sa ovog okruglog stola objavi zbornik saopštenja i sjećanja, na srpskom i engleskom jeziku. Treći okrugli sto „Šušnjar 1941.“ vodio je književnik Ranko Pavlović.

Sutradan, 2. avgusta, na Ilindan, na spomen-groblju Šušnjar održan je parastos nevinim žrtvama.

 

Preuzmite u PDF formatu zbornik: TREĆI OKRUGLI STO „ŠUŠNjAR 1941.“ (9 MB)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top