Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Treći odred specijalne brigade policije doprinio stvaranju Srpske

U Trebinju je svečano obilježeno 25 godina od osnivanja Trećeg odreda specijalne brigade policije-Hercegovina. Služen je pomen i položeno cvijeće na spomenik pripadnicima policije poginulim u Odbrambeno otadžbinskom ratu.

Trebinje - Savčić na svečanoj akademiji Foto: SRNA
Trebinje – Savčić na svečanoj akademiji
Foto: SRNA

Svečana akademija u Kulturnom centru bila je prilika da se prisutni podsjete na značaj ovog Odreda, njegove uspjehe, a posebno na pripadnike koji su život dali boreći se u njegovim redovima.

Ratni put Trećeg odreda Specijalne brigade policije-Hercegovina bio je dugačak. Od Trebinja do novog Grada stizali su uglavnom golobradi mladići braneći svoj narod i zemlju.Kroz ovaj odred , od osnivanja 1.decembra 1992. godine prošlo je više od stotinu boraca. Život za Republiku Srpsku dalo je njih 12. Mnogi su ranjavani više puta i poslije kraćeg oporavka vraćali su se u svoj odred, među saborce.

“To je bila jedna mobilna brigada koja se mogla brzo pokrenuti. Koja je mogla vrlo brzo doći do svih krajeva Republike Srpske, na tačku gdje je bilo najteže. Bili svi vrlo mladi. Skupljeni svi mladi na jednom mjestu, možda smo zato bili dobri”, istakao je predsjednik veterana Specijalnog odreda Dejan Bodiroga.

Iako brojno najmanji od svih devet u sastavu specijalne brigade policije, Hercegovački odred nije bio manje efikasan, a ni manje uspješan. Nije izgubio ni jednu bitku.

“Apelovao bih i na roditelje i škole, da ubuduće dođu prisustvuju, ovome. Da i djeca znaju da je nekada postojala ova elitna jedinica u Hercegovini, koja je pronijela slavu hercegovačkih ratnika širom Republike Srpske i dala veliki doprinos stvaranju Republike Srpske. Stvorili smo je, imamo je i ne damo je nikome”, dodao je ratni zamjenik komandanta Hercegovačkog odreda specijalne policije Dragan Radanović

Srećan sam i ponosan što sam bio komandant ovim hrabrim borcima, istakao je general major Goran Sarić, ratni komandant Specijalne brigade policije MUP a Republike Srpske. Sarić je zajedno za brojnim predstavnicima drugih odreda iz sastava ove policije došao danas u Trebinje da zajedno obilježe jubilej.

“Neka nas pamte vojnike koji smo branili svoj nardo. Svi smo dali u skladu sa svojim mogućnostima doprinos da sačuvamo svoj narod i da se odbranimo od neprijatelja i stvorimo Republiku Srpske. Zbog onih koji su dali svoje živote za slobodu Hercegovine i Republike Srpske, zbog njih najviše treba da znaju ratni put Trećeg odreda”, dodao je Sarić.

“Ogroman je doprinos ove jedinice i potreba je da se sjećamo svih heroja. Nije to fikcija. Svaki dan ih srećemo, nesvjesni njegovog herojstva”, izjavio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Savčić je poručio da mnogi od njih i nakon pokazane časti i herojstva i sada vode posebnu vrstu borbe dokazujući istinu o događajima u proteklom ratu.Zbog toga, ističe, zaslužuju posebnu vrstu i poštovanja i brige.

Pomenu poginulim pripadnicima Trećeg odreda specijalne brigade policije-Hercegovina od političkih ličnosti Hercegovine prisutvovali su gradonačelnik Trebinja i načelnik Ljubinja. Na svečanoj akademiji ostao je ljubinjski načelnik. Ostali politički predstavnici ovog dijela Hercegovine nisu se pojavili.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Sjećanje na dane kada je letilo perje

General Grubač: Hercegovački korpus nije izgubio nijednu bitku na bojnom polju! (FOTO)

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: