fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Traže se fotografije stradalih u Drugom svjetskom ratu

Donja Gradina
Donja Gradina

Javna ustanova „Spomen područje Donja Gradina“ pokrenula je inicijativu kojom iz svih opština Kozare i Potkozarja traži stare fotografije stanovništva stradalog u Drugom svjetskom ratu, koje će biti korišćene u budućoj stalnoj postavci Memorijalnog muzeja Donja Gradina.

Vršilac dužnosti direktora „Spomen-područja Donja Gradina“ Tanja Tuleković precizirala je da je inicijativa upućena opštinama Kozarska Dubica, Prijedor, Novi Grad, Kostajnica i Gradiška, te crkvenim opštinama tih područja.

„Projekat je zamišljen tako da se putem fotografija nastalih prije ili u toku perioda 1941-1945. godine, žrtvama ustaškog genocida i Holokausta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njenom najvećem logoru Jasenovac, napokon da lice“, rekla je Srni Tulekovićeva.

Ona je naglasila da bi fotografije nakon obrade bile vraćene vlasnicima, a duplikati bi bili korišćeni u budućoj stalnoj postavci Memorijalnog muzeja Donja Gradina.

Tulekovićeva je potvrdila da je poziv na saradnju upućen opštinskim upravama i crkvenim opštinama u Potkozarju, a da je najmera da se o inicijativi stanovništvo upozna putem matičnih kancelarija, u direktnim kontaktima, te putem medija.

„Pozivamo sve stanovnike da, ukoliko posjeduju fotografije nastale prije Drugog svjetskog rata ili u toku rata, jave stručnim radnicima „Spomen-područja Donja Gradina“ na broj telefona 052 446 030″, rekla je Tulekovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će institucije i stanovništvo prepoznati značaj inicijative i pomoći da projekat bude uspješno realizovan.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: