Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“TOPOLA UŽASA” USKORO POD NADSTREŠNICOM

Jasenovac - topola užasa

Nad “Topolom užasa” u Spomen-području Donja Gradina uskoro će biti postavljena staklena nadstrešnica, za čiju izgradnju je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izdvojilo 236.000 maraka.

Direktor Javne ustanove Spomen-područja Milorad Bukva rekao je da će izgradnja nadstrešnice, započeta prije nepuna dva mjeseca, biti završena za desetak dana.

On je podsjetio da “Topola užasa” predstavlja jedan od najstrašnijih simbola stratišta Donja Gradina i istakao da je nadstrešnica bila neophodna da bi se stablo zaštitilo od propadanja.

Bukva je napomenuo da mjere za očuvanje stabla posljednji put preduzete 1978. godine kada se stablo srušilo, te objasnio da najveći negativni uticaj stvara sunčevo zračenje.

“Nadstrešnica, koja se gradi od posebne vrste stakla, spriječiće prodor ultra-violetnog zračenje za gotovo 90 odsto. U planu je da se tokom naredne godine `Topola užasa` zaštiti i hemijskim tretmanom i konzervacijom”, precizirao je Bukva.

“Topola užasa” je naziv za drvo topole u Spomen-području Donja Gradina, u opštini Kozarska Dubica, gdje su ustaše u Drugom svjetskom ratu vršile masovne pokolje Srba, Jevreja, Roma i ostalih zatvorenika koncentracionog logora “Jasenovac”.

Pod topolom i na njoj vršeno je vješanje. U toku vješanja žrtve su mučene na najsvirepiji način, zbog čega su logoraši to drvo nazvali “stablo mučenja”.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora “Jasenovac”, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360 000 ljudi, uglavnom Srba.

Istraživanja stručnjaka pokazala su da je od 1941. do 1945. godine u sistemu koncentracionih logora “Jasenovac” ubijeno oko 800 000 djece, žena i staraca. Među stradalima najviše je bilo Srba, Jevreja i Roma.

Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a osnovala ga je i njime upravljala NDH.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

 1. TOPOLA BOLA

  Nije ovo Topola Bola
  Ovo su Vrata našeg raja
  Kroz njih su naši preci prošli
  Nakon poslednjeg izdisaja

  Ćutim bezglasnog užasa muk
  I vidim nevina lica
  I uže uz koje Bljeskom puže
  Tisuću zmija otrovnica

  Kojoti gladni krvi traže
  U noći dužoj od v`jeka
  Naše se sjenke gube u tami
  Ponovo muti se Rijeka

  Opet dželati dobro znani
  U svome Olujnom dobu
  Pod ovim Stablom nalaze hlada
  Za svoju krvavu gozbu

  A svakog ljeta Drvo iscvjeta
  I oči vise sa grana
  Iz svakog po jedno sunce grije
  Sve dane naših dana

  Ovo drvo zapis je patnje
  To nije Topola Bola
  To je čitanka našega juče
  I stablo srpskog neprebola

  Gordana Kukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: