fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tomislav Kresović: Da se ne zaboravi Srbija na Uskrs 1944 godine

Titova osveta prema Srbima!

Srbija i Beograd su pored zločinačkog aprilskog bombadrovanja 6 i 7 aprila 1941 godine uz velika razranja i stradanja po naredbi “25 “ ili operacija “kazna” krvnički stradao od “saveznika” na Uskrs 1944 godine.Po saznanju istoričara i arhiva Bi-Bi-Si je na Uskrs 1944. objavio vest da su saveznici na zahtev maršala Tita bombardovali Beograd. Na to je smesta reagovao Bogoljub Jeftić, poslanik jugoslovenske vlade u Forin ofisu, i uručio demarš zbog direktnog stavljanja saveznika na jednu stranu u građanskom ratu. Jeftiću je usmeno obrazloženo da saveznici bombarduju čitavu Evropu, pa ni Beograd nije izuzetak. Međutim u belešci Forin ofisa o tom događaju piše: „Nama bi bilo draže da Bi-Bi-Si nije objavio tu vest jer ovako imamo neprijatnu dužnost da objašnjavamo svoju politiku“.Beograd i Srbija je saveznički bombardovana da bi se kaznila zbog slabosti delovanja NOP-a i KPJ u Srbiji za vreme drugog svetskog rata i vleikog otpora komunističkoj politici ne samo od nediceve vlade, Pokreta general Draže Mihailovića već od samih građana Srbije koji nisu bili opredeljeni za Titov partizanski i komunisitčki pokret. .Čerčili biritanska vlada “zaigrali” su na kartu Tita i partizana i zaboravili na 27 mart i vojni puč koji je bio britanski instruisan ,a značio je “samoubistvo” Srbije i nemačko bombardovanje Beograda aprila 1941 godine.Srbija je trebala da plati visoku cenu interesa Titove poltike i da se kazni što će biti uvod u masovne zločine nad građanskim delom društva u Srbiji nakon oktobra 1944 godine.Po saznanjima istoričara Edvard Kardelj i Tito čuvali su Ljubljanu i Zagreb, Koča Popović je bio za razaranje Srbije. Za razliku od Edvarda Kardelja, koji je odlučno odbio predlog da se bombarduje Ljubljana, i Tita, koji uprkos zahtevima saveznika nije dopuštao da se ruši Zagreb, komandant Glavnog štaba NOVJ za Srbiju Koča Popović i britanski obaveštajac Džon Heniker Mejdžor su išli na ciljano gađanje gradova Srbije, i dobli su podršku Vrhovnog štaba da se bombarduju Leskovac, Niš, Beograd.Beograd je platio cenu osvete KPJ i Titovog vojnog štaba kao grad odakle je pokrenut ustanak 4.jula 1941 godine ,ali su sačuvani gradovi koji su bili u sklopu NDH i Trećeg Rajha Zagreb i Ljubljana.Bombardovanje Srbije na Uskrs je tipičan antihriščanski čin koji je odobren od strane Vrhovnog šaba NOV Josipa Broza Tita.Trebalo je poniziti i kazniti Srbe, pravoslavnu veru i tako kaznom najaviti tiraniju koja će oktobra nastupiti u Srbiji sa ateističkom i bezbožničkom doktinom staljinstičkog tipa uz uništavanje građanskog sloja koji se nikada više nije obnovio.

Smišljeno i plansko razaranje Srbije i Beograda

Zvanični podaci pokazuju da samo tokom ta dva saveznička vazdušna napada poginulo 1.160 Srba civila i 18 Nemaca, ali tačan broj nikada nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.Prvog dana bombardovanja, 16. aprila 1944, na pravoslavni Uskrs, bačeno je na Beograd više od 1.500 tona bombi, navodno s ciljem uništenja vojnih i privrednih objekata i zgrada u kojima su smešteni Nemci.Na Uskrs, 16. aprila je pogođeno i porodilište u Krunskoj ulici, gde je smrtno stradalo i nekoliko tek rođenih beba. Razrušeno je i jedno obdanište, znatno oštećeni Trg Slavija, Nemanjina i Dečanska ulica, Bajlonijeva pijaca, Pašino brdo, Zeleni venac, Železnicka stanica, Narodno pozorište.
Drugog dana bombardovanja 17. aprila 1944. pošto su saveznički bombarderi neprecizno ciljali mostove, savske dokove i železnički čvor, velika razaranja pretrpeo je i koncentracioni logor Sajmište. Potpuno je uništen najveći paviljon u kojem je bila smeštena većina zatočenika. Broj stradalih, kreće se od 80 do 120, dok je broj povređenih bio znatno veći.
Američko ratno vazduhoplovstvo i avijacija ostalih zapadnih saveznika počeli su sistematski da bombarduju gradove u Srbiji, pa i drugim krajevima Jugoslavije, od 20. oktobra 1943. godine, kada se nekoliko desetina aviona bombardera ustremilo na Niš, a taj grad je do kraja rata njihova meta bio još 14 puta. Beograd je bombardovan u 11 navrata.Sve je rađeno planski ,sistematično da se Srbima i Srbiji nasiljem i terorom ubaci strah zato što nidu bili u širem obimu pristlalice Titovih partizana.Nasilje prema Srbiji i Srbima činili su iz niskih pobuda doakzivanja ispravnosti upravo Srbi poput Koče Popovića ,Aleksandra Rankovića,Slobodana Penezića,Petra Stambolića i drugih koji su sve to odobrili ,Po scenariju Uskrsa 1944 godine Beograd i Srbija su bombardovani i rušeni od strane SAD i NATO i 1999 godine. Beograd pamti mnoga rušenja i razaranja,ali je snaga Beograda kao “ptice feniks” u njenim ljudima i duhu koji zaista može da dobije naziv kao i i knjiga i TV serija publiciste Aleksandra Diklića “Beograd-večiti grad”

Piše: Tomislav Kresović

Izvor: Vidovdan

Vezane vijesti:

Savezničko bombardovanje Beograda prije 71 godinu | Jadovno …

Krvavi Vaskrs 1944: Englezi su Srbe bombardovali na Titov …

Tito je tražio bombardovanje Srbije 1944! | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: