Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Tomislav Kresović: Da se ne zaboravi Srbija na Uskrs 1944 godine

Datum objave: petak, 14 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

Titova osveta prema Srbima!

Srbija i Beograd su pored zločinačkog aprilskog bombadrovanja 6 i 7 aprila 1941 godine uz velika razranja i stradanja po naredbi “25 “ ili operacija “kazna” krvnički stradao od “saveznika” na Uskrs 1944 godine.Po saznanju istoričara i arhiva Bi-Bi-Si je na Uskrs 1944. objavio vest da su saveznici na zahtev maršala Tita bombardovali Beograd. Na to je smesta reagovao Bogoljub Jeftić, poslanik jugoslovenske vlade u Forin ofisu, i uručio demarš zbog direktnog stavljanja saveznika na jednu stranu u građanskom ratu. Jeftiću je usmeno obrazloženo da saveznici bombarduju čitavu Evropu, pa ni Beograd nije izuzetak. Međutim u belešci Forin ofisa o tom događaju piše: „Nama bi bilo draže da Bi-Bi-Si nije objavio tu vest jer ovako imamo neprijatnu dužnost da objašnjavamo svoju politiku“.Beograd i Srbija je saveznički bombardovana da bi se kaznila zbog slabosti delovanja NOP-a i KPJ u Srbiji za vreme drugog svetskog rata i vleikog otpora komunističkoj politici ne samo od nediceve vlade, Pokreta general Draže Mihailovića već od samih građana Srbije koji nisu bili opredeljeni za Titov partizanski i komunisitčki pokret. .Čerčili biritanska vlada “zaigrali” su na kartu Tita i partizana i zaboravili na 27 mart i vojni puč koji je bio britanski instruisan ,a značio je “samoubistvo” Srbije i nemačko bombardovanje Beograda aprila 1941 godine.Srbija je trebala da plati visoku cenu interesa Titove poltike i da se kazni što će biti uvod u masovne zločine nad građanskim delom društva u Srbiji nakon oktobra 1944 godine.Po saznanjima istoričara Edvard Kardelj i Tito čuvali su Ljubljanu i Zagreb, Koča Popović je bio za razaranje Srbije. Za razliku od Edvarda Kardelja, koji je odlučno odbio predlog da se bombarduje Ljubljana, i Tita, koji uprkos zahtevima saveznika nije dopuštao da se ruši Zagreb, komandant Glavnog štaba NOVJ za Srbiju Koča Popović i britanski obaveštajac Džon Heniker Mejdžor su išli na ciljano gađanje gradova Srbije, i dobli su podršku Vrhovnog štaba da se bombarduju Leskovac, Niš, Beograd.Beograd je platio cenu osvete KPJ i Titovog vojnog štaba kao grad odakle je pokrenut ustanak 4.jula 1941 godine ,ali su sačuvani gradovi koji su bili u sklopu NDH i Trećeg Rajha Zagreb i Ljubljana.Bombardovanje Srbije na Uskrs je tipičan antihriščanski čin koji je odobren od strane Vrhovnog šaba NOV Josipa Broza Tita.Trebalo je poniziti i kazniti Srbe, pravoslavnu veru i tako kaznom najaviti tiraniju koja će oktobra nastupiti u Srbiji sa ateističkom i bezbožničkom doktinom staljinstičkog tipa uz uništavanje građanskog sloja koji se nikada više nije obnovio.

Smišljeno i plansko razaranje Srbije i Beograda

Zvanični podaci pokazuju da samo tokom ta dva saveznička vazdušna napada poginulo 1.160 Srba civila i 18 Nemaca, ali tačan broj nikada nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.Prvog dana bombardovanja, 16. aprila 1944, na pravoslavni Uskrs, bačeno je na Beograd više od 1.500 tona bombi, navodno s ciljem uništenja vojnih i privrednih objekata i zgrada u kojima su smešteni Nemci.Na Uskrs, 16. aprila je pogođeno i porodilište u Krunskoj ulici, gde je smrtno stradalo i nekoliko tek rođenih beba. Razrušeno je i jedno obdanište, znatno oštećeni Trg Slavija, Nemanjina i Dečanska ulica, Bajlonijeva pijaca, Pašino brdo, Zeleni venac, Železnicka stanica, Narodno pozorište.
Drugog dana bombardovanja 17. aprila 1944. pošto su saveznički bombarderi neprecizno ciljali mostove, savske dokove i železnički čvor, velika razaranja pretrpeo je i koncentracioni logor Sajmište. Potpuno je uništen najveći paviljon u kojem je bila smeštena većina zatočenika. Broj stradalih, kreće se od 80 do 120, dok je broj povređenih bio znatno veći.
Američko ratno vazduhoplovstvo i avijacija ostalih zapadnih saveznika počeli su sistematski da bombarduju gradove u Srbiji, pa i drugim krajevima Jugoslavije, od 20. oktobra 1943. godine, kada se nekoliko desetina aviona bombardera ustremilo na Niš, a taj grad je do kraja rata njihova meta bio još 14 puta. Beograd je bombardovan u 11 navrata.Sve je rađeno planski ,sistematično da se Srbima i Srbiji nasiljem i terorom ubaci strah zato što nidu bili u širem obimu pristlalice Titovih partizana.Nasilje prema Srbiji i Srbima činili su iz niskih pobuda doakzivanja ispravnosti upravo Srbi poput Koče Popovića ,Aleksandra Rankovića,Slobodana Penezića,Petra Stambolića i drugih koji su sve to odobrili ,Po scenariju Uskrsa 1944 godine Beograd i Srbija su bombardovani i rušeni od strane SAD i NATO i 1999 godine. Beograd pamti mnoga rušenja i razaranja,ali je snaga Beograda kao “ptice feniks” u njenim ljudima i duhu koji zaista može da dobije naziv kao i i knjiga i TV serija publiciste Aleksandra Diklića “Beograd-večiti grad”

Piše: Tomislav Kresović

Izvor: Vidovdan

Vezane vijesti:

Savezničko bombardovanje Beograda prije 71 godinu | Jadovno …

Krvavi Vaskrs 1944: Englezi su Srbe bombardovali na Titov …

Tito je tražio bombardovanje Srbije 1944! | Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top