fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tomislav Jakić: Hrvatska i Holokaust

Ono što se u vreme Drugog svetskog rata zvalo hrvatskom državom, tzv. NDH bila je deo nacifašističkog „novog poretka“

Tomislav Jakić
Tomislav Jakić

Ono što se u vreme Drugog svetskog rata zvalo hrvatskom državom, tzv. NDH bila je deo nacifašističkog „novog poretka“, sledbenik i pokorni vazal nacističke Nemačke i fašističke Italije. Kako joj je bilo dozvoljeno da „proguta“ BiH, mirno je prepustila najveći deo obale i svojih ostrva Italiji, prihvatila mađarsku okupaciju dela teritorije, uvela – ne pod pritiskom, nego iz uverenja – rasne zakone po uzoru na nacističke iz Nirnberga, te proširila progon „drugih i drugačijih“ i na Srbe i Rome.

I bila je po nečemu jedinstvena.

Širom okupirane Evrope, naravno i u Rajhu, nacisti su bili ti koji su upravljali logorima smrti, tvornicama masovnog ubijanja. Izuzetak je bio samo i jedino NDH. Jer samo u državi ustaškog poglavnika isključivo su domaći kvislinzi upravljali logorima (a bilo ih je, u različitom trajanju, više od šezdeset!) i odlučivali o životu i smrti zatočenika.

Današnja Hrvatska, opčinjena plitkom i istorijski neutemeljenom tezom o zajedničkoj osudi „svih totalitarnih ideologija“ (što je eufemizam za izjednačavanje nacifašizma i komunizma), ustreptala je u očekivanju toliko dugo najavljivane lustracije koja će se, ne treba o tome imati nikakvih iluzija, pretvoriti u brutalni obračun s neistomišljenicima. Ta i takva Hrvatska pravi se kao da se nje Holokaust ne tiče, odnosno odaje počast njegovim žrtvama u Saboru i polaže vence u Jasenovcu (uz bojkot jevrejske zajednice).

Od žrtava, spominju se samo Jevreji (koji, u okvirima okupirane Evrope, i jesu bili primarni cilj i glavne žrtve), ali se ni slučajno ne spominju Srbi i Romi, a pogotovo ne Hrvati antifašisti.

Dok u Hrvatskoj budu trajale rasprave oko karaktera NDH, dok se sve žešće osporavanomTitu bude pridavao epitet „Židov“, dok se budu skidale izložbe o Ani Frank, dok ne stasa generacija koja će imati snage i volje suočiti se s istinom o prošlosti, osuđeni smo na začarani krug predrasuda, laži i mržnje.

(Portal „Novosti“ Zagreb)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Ustaški logori smrti – mjesta nezapamćenog pogroma | Jadovno …

rasni zakoni, logori, likvidacije, trovanja djece, pljačke…

Svjedočanstvo o zločinu u logoru Slana na Pagu

Hijerarhija pakla logora Jasenovac: Krvnici-ubice-koljači i …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: