Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Tomislav Jakić: Hrvatska i Holokaust

Datum objave: petak, 10 februara, 2017
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Ono što se u vreme Drugog svetskog rata zvalo hrvatskom državom, tzv. NDH bila je deo nacifašističkog “novog poretka”

Tomislav Jakić
Tomislav Jakić

Ono što se u vreme Drugog svetskog rata zvalo hrvatskom državom, tzv. NDH bila je deo nacifašističkog “novog poretka”, sledbenik i pokorni vazal nacističke Nemačke i fašističke Italije. Kako joj je bilo dozvoljeno da “proguta” BiH, mirno je prepustila najveći deo obale i svojih ostrva Italiji, prihvatila mađarsku okupaciju dela teritorije, uvela – ne pod pritiskom, nego iz uverenja – rasne zakone po uzoru na nacističke iz Nirnberga, te proširila progon “drugih i drugačijih” i na Srbe i Rome.

I bila je po nečemu jedinstvena.

Širom okupirane Evrope, naravno i u Rajhu, nacisti su bili ti koji su upravljali logorima smrti, tvornicama masovnog ubijanja. Izuzetak je bio samo i jedino NDH. Jer samo u državi ustaškog poglavnika isključivo su domaći kvislinzi upravljali logorima (a bilo ih je, u različitom trajanju, više od šezdeset!) i odlučivali o životu i smrti zatočenika.

Današnja Hrvatska, opčinjena plitkom i istorijski neutemeljenom tezom o zajedničkoj osudi “svih totalitarnih ideologija” (što je eufemizam za izjednačavanje nacifašizma i komunizma), ustreptala je u očekivanju toliko dugo najavljivane lustracije koja će se, ne treba o tome imati nikakvih iluzija, pretvoriti u brutalni obračun s neistomišljenicima. Ta i takva Hrvatska pravi se kao da se nje Holokaust ne tiče, odnosno odaje počast njegovim žrtvama u Saboru i polaže vence u Jasenovcu (uz bojkot jevrejske zajednice).

Od žrtava, spominju se samo Jevreji (koji, u okvirima okupirane Evrope, i jesu bili primarni cilj i glavne žrtve), ali se ni slučajno ne spominju Srbi i Romi, a pogotovo ne Hrvati antifašisti.

Dok u Hrvatskoj budu trajale rasprave oko karaktera NDH, dok se sve žešće osporavanomTitu bude pridavao epitet “Židov”, dok se budu skidale izložbe o Ani Frank, dok ne stasa generacija koja će imati snage i volje suočiti se s istinom o prošlosti, osuđeni smo na začarani krug predrasuda, laži i mržnje.

(Portal “Novosti” Zagreb)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Ustaški logori smrti – mjesta nezapamćenog pogroma | Jadovno …

rasni zakoni, logori, likvidacije, trovanja djece, pljačke…

Svjedočanstvo o zločinu u logoru Slana na Pagu

Hijerarhija pakla logora Jasenovac: Krvnici-ubice-koljači i …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top