Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Толико ме је тукла да сам мокрио крв

Тања Белобрајдић (Фото: Фејсбук)
Тања Белобрајдић (Фото: Фејсбук)

Исповести Срба које је мучила хрватска књижевница у Лори

– Висио сам окачен лисицама. Тукла ме је по бубрезима док се не онесвестим. Кад сам дошао к себи и кад сам отишао у WЦ, мокрио сам крв од њених батина – само је део сведочења једног од Срба који су током 90-их година били заточени у сплитском логору у некадашњој војној луци Лора”, а која се односе на Тању Дуић Белобрајдић, тадашњу супругу заповедника логора Томе Дуића.

Некадашња мучитељица из Лоре” данас, међутим, прима награду Друштва хрватских књижевника за најбољи роман првенац у којем до детаља описује иживљавање над заробљеницима, уз мале измене – мучитељи у књизи су Срби, жртве Хрвати, а радња је из Лоре” премештена у Вуковар.

НЕЗАПАМЋЕН СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ Мучила Србе у логору, па добила књижевну награду за ОПИСЕ ТОРТУРЕ?!

– Стражари би јој отварали врата ћелија, а она би улазила прва. Одабирала би кога ће да изведе и туче. Изабране би извели обично на круг, где би одабрали једног или двојицу, које би тукли одвојено, док су други морали да трче. Томе је присуствовала – рекао је сведок број 19 који је додао да је упамтио звук њених корака у ходнику.

Мучења о којима она пише у књизи Црни капут” за коју је добила књижевну награду, заправо су се догодила у Лори”, а међу главним мучитељима били су она и њен тадашњи супруг Томислав, од ког се развела 1994. године.

Председник Друштва хрватских књижевника Божидар Петрач није био доступан за коментар, као ни Тања Белобрајдић.

Некадашњи затвореници, њих 24, дали су исказе Далматинском комитету за људска права који је на основу њих поднео кривичну пријаву против Тање Белобрајдић.

– Једном је дошла са два стражара. Питала је да ли бисмо имали секс с њом. Прво је то питала пилота Пантића, који је рекао да не би, па су га све троје добро изударали. Затим су питали покојног Мићића, који је рекао да хоће јер се надао да тај одговор носи мање батина. Скочили су на њега и истукли га једнако као Пантића. Кад је дошао ред на мене, почео сам се извлачити, посебно да имам ћерку тих година, добио сам само два-три ударца, мало су ме шутирали, па прешли на друге – наводи сведок Г. Т.

ead91bc277746fb953c79bf21c70adfbСведок М. Б. сећа се да је Тања долазила увек у униформи, да је по једног затвореника водила у ћелију.

– Тамо су нас терали да клекнемо на колена и да савијемо главу што ближе поду, тако да се леђа извију у лук. И онда би она тукла по бубрезима палицом – наводи М. Б.

Српско тужилаштво за ратне злочине обезбеђивало је сведоке у процесима за Лору”. Ако би неко од злочинаца из Лоре”, ко није процесуиран, ушао у Србију, био би ухапшен и овде би био покренут поступак.

Томислав Дуић
Томислав Дуић

КО ЈЕ ТОМИСЛАВ ДУИЋ

Томислав Дуић, командант логора у Лори који је формиран у некадашњој ратној луци Југословенске морнарице у Сплиту и постојао је од 1992. до 1997, правоснажно је осуђен на осам година затвора због ратног злочина против ратних заробљеника. У бекству је био 15 година, док га нису ухапсили пре три месеца у Сплиту. Тања Белобрајдић сведочила је на суду 2002. у случају који се водио против Томислава и рекла је да је често посећивала супруга у ‘Лори‘, посебно истакнувши како он није тукао никога”.

Сведок М. Б. се сећа да је Тања увек долазила у униформи и да је углавном тукла палицом.

ТУЖИЛАШТВО НИЈЕ ПОСТУПИЛО ПО ПРИЈАВИ

Тончи Мајић, председник Далматинског комитета за људска права, каже за Блиц” да је неприкривена саботажа истрага и суђења од стране тужилаштва, судова и политике, дала крила злочинцима”.

– Оно што је било битно у њеном случају, ми смо постигли: она се више никад неће појавити у каквој школи да представља антиратну књигу, а да ђаци неће знати с ким имају посла – наводи Мајић и додаје да Тужилаштво још није поступило по њиховој кривичној пријави из 2009:

– У уређеним државама два сведока су довољна да вас одведу на вешала. А овде су тренутно – 24 сведока!

БЛИЦ

Везане вијести:

24. године од оснивања хрватског логора Лора у Сплиту

Хрватски врх знао за злочине

Ухапшен Томислав Дуић, командант злогласног логора „Лора“

Фељтон: ЛОРА I

Фељтон: ЛОРА II

Фељтон: ЛОРА III

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: