fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Titovu pećinu u Drvaru zatvorio odron

Titova pećina u Drvaru, jedan od simbola antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu i nekadašnja turistička atrakcija, pod ključem je dočekala ovogodišnji Dan pobede. Pećina u kojoj se tokom 1944. godine u oslobođenom Drvaru nalazio Vrhovni štab NOV i POJ, na čelu sa Josipom Brozom Titom, zatvorena je za posetioce iz bezbednosnih razloga.

(Vikipedija/Erfnou)
(Vikipedija/Erfnou)

Kako piše „Dnevni avaz”, početkom godine odron je uništio krov drvene kućice na ulazu u pećinu koju je nekada posećivalo i do 200.000 turista godišnje, a nakon raspada Jugoslavije oko 7.000 do 10.000 ljudi.

Kako je „Avazu” kazala predsednica opštine Drvar, popravka bi koštala oko 20.000 evra ali Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH nije u mogućnosti da obezbedi tu sumu. Sagovornica sarajevskog lista dodala je i da opština ne može samostalno da sanira pećinu niti da za sredstva konkuriše kod nadležnih ministarstava, jer im je račun blokiran.

Iako je Titova pećina zaključana, napominje se da turisti i dalje mogu posetiti istorijski i etnografski muzej, kao i druge eksponate iz ponude kompleksa proglašenog za nacionalni spomenik BiH.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: