Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TITOISTI I DANAS POTURAJU NEISTINE: Mitropolit Joanikije Lipovac bio je pod prismotrom fašista

Mladi istoričar Boban Batričević objavio je 14. marta 2020. g. na portalu „Antena M“ članak pod naslovom „Slučaj mitropolita Joanikija Lipovca“ Ocene iznesene u ovom tekstu nisu istorijska novost, jer ih titoistička istoriografija ponavlja 75 godina.

Mitropolit Joanikije Lipovac

Piše: Nikola Milovančev, član Pravnog savjeta IN4S

Mladi istoričar Boban Batričević objavio je 14. marta 2020. g. na portalu „Antena M“ članak pod naslovom „Slučaj mitropolita Joanikija Lipovca“ Ocene iznesene u ovom tekstu nisu istorijska novost, jer ih titoistička istoriografija ponavlja 75 godina, nastojeći da mitropolita Joanikija prikaže kao saradnika okupatora, posebno pozivajući se na njegovo prisustvo na Petrovdanskom saboru, 12. jula 1941.

Ocene titoističkih (nazovi) istoriografa su sledeće: mitropolit Joanikije je istovremeno bio saradnik naci-fašističkih okupatora, pobornik kraljevske (antinacističke) jugoslovenske vlade u Londonu, srpski nacionalista i pristalica velikosrpskog četničkog pokreta Draže Mihailovića i ujedno crnogorski separatista, koji je prisustvovao proglašenju zahteva za obnovu „nezavisne Crne Gore“ (Petrovdanski sabor). Malo smušena kombinacija, jer jedan čovek, čak i kad bi imao natprirodne sposobnosti, sve to zajedno ne bi mogao da bude.

Da ne grešim dušu: članak g. Bobana Batričevića je realno umeren i još u granicama pristojne komunikacije. Ono što on ne shvaća je da javne manifestacije (npr. na nekom javnom skupu) i stvarna suština nisu jedno te isto. Kada bi se služili njegovim „argumentima“, onda bi npr. svakog crkvenog velikodostojnika (bilo koje konfesije), koji se pojavio na nekoj javnoj manifestaciji u razdoblju 1945-1990, mogli proglasiti filokomunistom.

Tom logikom bi i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca trebalo nazvati saradnikom Tita i KPJ, jer je maja 1945. prisustvovao partizanskoj paradi u Zagrebu, zajedno sa predsednikom prve komunističke vlade Hrvatske dr. Vladimirom Bakarićem i pukovnikom sovjetskog NKVD-a Rakom.

Tačno je da je mitropolit Joanikije Lipovac bio 12. jula 1941. u Zetskom domu na Cetinju. Ali kakav je njegov status tada stvarno bio i kako je fašistički okupator na mitropolita gledao?

Odgovor na to daje nam jedan važan dokument, sastavljen tri dana kasnije (Cetinje, 15. juli 1941. u 23,30 časova): izveštaj italijanskog civilnog komesara Crne Gore Macolinija (Mazzolini), poslan u Rim, ministru spoljnih poslova Italije, grofu Ćanu.

Ovaj dokument je objavilo italijansko ministarstvo spoljnih poslova još  1989. godine ali on pojedine istoričare u proteklih 30 godina nije zanimao, pa ga nisu ni citirali.

Šta kaže predstavnik fašističkog režima o srpskom mitropolitu cetinjskom? Tačka 2) službenog izveštaja od 15. jula 1941. glasi:

Mitropolit je lice sumnjivih osećanja i pod nadzorom policije (che Metropolita è persona di dubbi sentimenti e sotto sorveglianza polizia)

Dokument je objavljen u ediciji „Italijanski diplomatski dokumenti“ („I Documenti Diplomatici Italiani“), deveta serija, knjiga VII, str. 361.

Okupatorske vlasti su dobro znale šta mitropolit Joanikije o njima misli i zato je i bio pod policijskim nadzorom. To je istina o njegovoj tobožnjoj saradnji sa okupatorom, jula 1941.

Uostalom, brozovski falsifikatori su za „narodnog neprijatelja“ proglasili i velikog i umnog dr. Luku Vukmanovića. Nije pomoglo ni to, što je bio uhapšen i trebalo je da bude streljan od Gestapoa, jer je na času u gimnaziji, kao profesor nemačkog, govorio protiv nacističkog terora (Svetozar Vukmanović Tempo, Revolucija koja teče, knjiga 2, Komunist, Beograd 1971, str. 13). Bilo je presudno to, što je bezbožnike u dušu poznavao, jer je, kao siromašni seoski sveštenik, doktorirao na tezi protiv materijalističkog shvaćanja istorije (Tempo, isto, str. 11).

Ići ćemo dalje, korak po korak, barem delić istine izaći će na svetlo dana.

Neka je večna slava i hvala mitropolitu Joanikiju Lipovcu i o. Luki Vukmanoviću!

Izvor: Slobodna Hercegovina

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: