Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Timotije priča o premlaćivanju u zarobljeništvu u Trnovu

U nastavku suđenja za zločine počinjene nad srpskim zarobljenicima i civilima u Trnovu svjedok Tužilaštva BiH Savo Timotije pričao je o maltretiranju koje je doživio za vrijeme zarobljeništva u Trnovu, gdje je vidio i optuženog Edhema Godinjaka.

Sud_BiH

Timotije, koji je odustao od mjera zaštite koje mu je ranije dodijelio Sud BiH, rekao je da je 1992. godine radio u kuhinji Vojske Republike Srpske u Trnovu, te da je u julu iste godine morao zamijeniti kolegu na rampi u blizini mjesta Širokaji.

On je kazao da se uputio prema Rogoju u opšini Trnovo nakon što je primijetio da već dugo nema nikoga tu na rampi, gdje su ga zarobili pripadnici takozvane Armije BiH, saopšteno je iz Birna.

Svjedok je ispričao da je odveden u školu u Dejčićima, gdje je proveo 12 dana, odnosno do smrti Milenka Miovića, kojeg su pretukli vojnici u školi.

Timotije je naveo da je prebačen u magacin stanice milicije u Trnovu, gdje je pretučen tri puta, uglavnom kablovima.

“Jednom su doveli dvije djevojčice da im drže fenjere da bolje vide dok nas udaraju. Izvodili su nas i udarali jednog po jednog, a one su tu stajale i smijale nam se”, rekao je svjedok.

U unakrsnom ispitivanju, on je rekao da ne poznaje ljude koji su udarali zarobljenike u Dejčićima, kao ni vojnike u Trnovu.

Za vrijeme kratkog zatočeništva u Dejčićima, Timotije je, kako je rekao, dva ili tri puta vidio optuženog Godinjaka, koga je, kako je kazao, ponekad viđao i u Trnovu, gdje je bio zarobljen oko godinu dana.

Svjedok je kazao da nije razgovarao sa optuženim Godinjakom, te da niko od zarobljenih to nije mogao.

“Nismo ništa mogli, nismo izlazili nikada, osim da promijenimo kantu za nuždu, pa tako nismo ni komunicirali mnogo”, rekao je Timotije.

Za zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima počinjene na području Trnova optuženi su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih odbrambenih snaga.

Suđenje se nastavlja 30. avgusta.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Optužnica za zločine nad Srbima u Trnovu

Nastavljeno suđenje za ratne zločine nad Srbima oko Trnova

optužnica protiv trojice za zločin nad srbima u trnovu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: