Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Optužnica za zločine nad Srbima u Trnovu

Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Edhema Godinjaka /63/, rođenog u Sarajevu, Medarisa Šarića /46/, rođenog u mjestu Beganovi, opština Hadžići, i Mirka Bunoza /46/, rođenog u Ljubuškom, za ratne zločine nadsrpskim civilima na području opštine Trnovo.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se optuženi terete da su u svojstvu pripadnika jedinica takozvane Armije BiH, MUP-a BiH, Teritorijalne odbrane BiH i Hrvatskih oružanih snaga /HOS/ u selima na području opštine Trnovo počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi, da su optuženi svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području opštine Trnovo.

Oni su učestvovali u protivpravnom hapšenju srpskih civila i njihovom zatvaranju u zarobljeničkim objektima formiranim na području opštine Trnovo i paljenja njihove imovine. Učestvovali su i u lišavanju života i nečovječnom postupanju prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u zarobljeničkim objektima na području opštine Trnovo.

Prilikom počinjenja ratnih zločina ubijeno je više od 90 lica, među kojima je najviše starijih lica, od kojih su neke žrtve bile starije od 80 godina, a među žrtvama je veći broj žena, kao i dijete rođeno 1990. godine. Tužilac i ovlaštena službena lica Tužilaštva BiH, zajedno sa ovlaštenim policijskim radnicima iz više policijskih agencija, proveli su dugotrajnu i temeljitu istragu u ovom predmetu, a optužnica jedna je od najopsežnijih podignutih u Posebnom odjeljenju za ratne zločine od početka rada Tužilaštva BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 140 svjedoka optužbe, te sa više od 300 priloženih dokaznih materijala. Ovom optužnicom ne završava se procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području Trnova.

Prilikom provođenja istrage, prikupljeni su dokazi o pojedinačnim izvršenjima ratnih zločina na području više sela u regionu Trnova, protiv identifikovanih počinilaca. S obzirom na manju složenost za procesuiranje, jer je riječ o pojedinačnim počinjenjima ratnih zločina, predmeti protiv više desetina osumnjičenih, direktnih izvršilaca biće predloženi za procesuiranje u nadležnim entitetskim pravosudnim institucijama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: BN Televizija

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: