fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Teslić: Premijera dokumentarnog filma „Vlajićki mučenici“(VIDEO)

U sali teslićkog bioskopa, u petak 27. septembra 2019, premijerno je prikazan dokumentarni film ”Vlajićki mučenici”, autora Alekse Kasapovića.

Svjedoci zločina na premijeri filma Vlajićki mučenici sa autorom Aleksom Kasapovićem.
Svjedoci zločina na premijeri filma Vlajićki mučenici sa autorom Aleksom Kasapovićem.

O brutalnom stradanju srpskog civilnog stanovništva sela Vlajići kod Teslića, učinjenog od ustaške ruke za vrijeme Drugog svjetskog rata” dugo se ćutalo. U bivšoj državi to je bila zabranjena tema i kao takva, obavijena velom tajne, malo se znalo o ovom mounstruoznom slučaju. Zahvaljujući grupi ljudi, a na inicijativu Arhijereskog namjesništva i blagoslaovu nadležnog episkopa, 2013. godine formiran je Odbor za istraživanje počinjenih zločina u teslićkom kraju.

Po prikupljenim činjenicama koje potvrđuju da je 25. januara 1943. godine nestao gotovo čitav jedan zaselak Vlajića, Dolići, pod pod patronatom tadašnje Nezavisne države Hrvatske urađen je dokumentarni film pod nazivom ”Vlajićki mučenici” kojeg potpisuje profesor Aleksa Kasapović, inače predsjednik SPKD ”Prosvjeta” u Tesliću.

Dokumentrani film ”Vlajićki mučenici” svjedoči o zbivanjima u Drugom svjetskom ratu koja su ostala izvan ratnih bilješki i istorisjke dokumentacije. Vlajići su samo jedno takvo mjesto u BiH koje je stradalo od pokolja, ozakonjenog zločina Nezavisne države Hrvatske, u koji su bili uključeni svi raspoloživi resursi te države, kaže Dušan Bastašić osnivač i predsjednik banjalučkog Udruženja ”Jadovno 1941.”.

Vlajići su najveće stradalno mjesto na prostoru teslićke opštine. Iz odbora za istraživanje ratnih zločina poručuju da je sljedeće na redu selo Jasenova, ali i druga mjesta koja su ostala obavijena velom šutnje i tajni.

Izvor: TV K3

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: