Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Teško očekivati procesuiranje odgovornih za “Bljesak”

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, poginulih i ubijenih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač izrazio je sumnju da će biti procesuirani odgovorni za zločine nad Srbima u hrvatskoj vojnoj akciji “Bljesak”, iako porodice žrtava očekuju pravdu.

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, poginulih i ubijenih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač .
Dragan Pjevač Foto: SRNA

On je podsjetio da je u “Bljesku” ubijeno 283 lica srpske nacinalnosti, među kojim devetoro djece i 57 žena, kao i da je protjerano 15.000.

“Danas će u Hrvatskoj slaviti i tih 15.000 protjeranih Srba proglasiti agresorima, a oni će se proglasiti za žrtve. I za onih 283 ubijenih Srba govoriče da su agresori. Agresori će biti i onih 22 civila iz Medara koji su ubijeni, među kojim devet žena i troje dece. Time je sve rečeno”, izjavio je Srni Pjevač, koji je danas prisustvovao parastosu za srpske žrtve “Bljeska” u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Kada je riječ o procesima pred hrvatskim praovsuđem za počinjene ratne zločine, Pjevač kaže da ne očekuje nova procesuiranja.

“Ovo će biti sporadično i teško da možemo očekivati da će biti vezano za pravosuđe, iako porodice očekuju pravdu, a političari kažu da svi počinioci treba da budu kažnjeni. Kada to čujem, onda mi bude muka, jer to je – em nemoguće, em neće biti. To samo vrijeđa žrtva”, rekao je Pjevač.

On ukazuje da se posljedice rata moraju sanirati i da je to jedna od stvari koje se mogu učiniti za sve žrtve bez obzira na nacionalanost.

“Prije svega tu je i dalje priča o nestalim, gdje još nema iskrenog pristupa”, rekao je Pjevač.

On je podsjetio da u Hrvatskoj i dan-danas postoji 76 poznatih grobnih mjesta nestalih, koja sutra ujutro mogu da se ekshumiraju.

“Mi smo dobili obećanja na neki način, postoji i dobar pristup hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović prije dva mjeseca, ali sve je ostalo na tome”, rekao je Pjevač.

On je dodao da je očekivao da će barem deset odsto od toga biti realizovano, ali nije bilo nikakvih ekshumacija, sastanaka komisija, razgovora, nikakve saradnje, nego naprotiv, odnosi su u zadnje vrijeme pokvareni.

“Lakše je odnose pokvariti i jedni i drugi, lakše je dati neku zapaljivu izjavu za svoju javnost, nego riješiti problem”, kaže Pjevač.

Prvog maja 1995. godine, za samo 36 časova, hrvatske vojne, paravojne i policijske snage pod rukovodstvom tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana
U vrijeme napada, područje zapadne Slavonije bilo je u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom snaga UN.

Haški sud je prvo proglasio krivim generale hrvatske vojske Antu Gotovinu i Mladena Markača za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da tokom i nakon operacija “Oluja” i “Bljesak” prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo iz Krajine.

Kasnije su, drugostepenom presudom, Gotovina i Markač oslobođeni bilo kakve odgovornosti za počinjene zločine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U Beogradu služen parastos za srpske žertve „Bljeska“

Godišnjica stradanja Srba iz Zapadne Slavonije 1. i 2. maja 1995. godine

„Bljesak“ je još u mraku

Krvavi majski bljesak

Žarković: Srbi i dalje obespravljeni

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: