fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Terorista iz Londona devedesetih klao Srbe u BiH

Halid Masud, koji je u srijedu izvršio teroristički napad u Londonu, tokom rata u BiH bio je pripadnik zloglasnog odreda „El mudžahid“, piše „Blic“.

Halid Masud Foto: TANJUG
Halid Masud Foto: TANJUG

Kako piše taj beogradski dnevnik, u posjedu redakcije nalazi se spisak od 1.774 borca odreda „El mudžahida“, među kojima je i Masudovo ime.

List dodaje da je on, kako islamski „sveti ratnik“, u BiH došao 1. maja 1993. kada se priključio arapskim borcima iz tog odreda koji se nalazio pod komandom Trećeg korpusa tzv. Armije BiH.

Kako se navodi, njega su početkom devedestih radikalizovali poznati vehabijski lideri Abu Hamza al Misri i Omar Bakri Muhamed.

„Riječ je o ljudima koji su početkom građanskog rata u BiH odigrali presudnu ulogu u formiranju zloglasnog odreda ‘El mudžahid’ koji je djelovao u sklopu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH i koji se ‘proslavio’ stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima“, piše „Blic“ pozivajući se na izvore obavještajno-bezbjednosnih struktura.

Teroristički napad u Londonu (Foto: Tanjug/AP)
Teroristički napad u Londonu (Foto: Tanjug/AP)

List prenosi i izjavu člana Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, Dževada Galijaševića, da je i prema njegovim podacima Halid Masud za vrijeme rata u BiH bio pripadnik „El mudžahida“.

Galijašević za „Blic“ kaže da je Halid Masud, koji je uz svoje ime imao i dodatak Abdula, koji su koristili mnogi pripadnici tog odreda, iz BiH otišao tek 25. decembra 1995.

Prema riječima Galijaševića, gotovo svi veliki teroristički napadi u Evropi i SAD imali su neku vezu sa Bosnom i Hercegovinom – ili su teroristi učestvovali u ratu u BiH, ili su imali njeno državljanstvo, ili koristili oružje nabavljeno u BiH.

„To je nasljeđe koje nam je ostavila politika Alije Izetbegovića i SDA, koji su bjelosvetski šljam i psihopate raznih vrsta doveli da ovde stvaraju islamsku državu. Posljednji teroristički napad u Londonu samo je još jedan u nizu dokaza gdje nas je dovela takva politika“, kaže Galijašević.

Halid Masud nakon napada u Londonu (Foto: Tanjug)
Halid Masud nakon napada u Londonu (Foto: Tanjug)

Autor: Radio Televizija Republike Srpske

Izvor: TANjUG

Vezane vijesti:

ZLOČIN U VOZUĆI: Mahmuljin je jedan od devetnaest …

Bosna i Hercegovina – druga strana stvarnosti | Jadovno 1941.

Galijašević: Zločin pod komanodom SDA | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: