Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Teorija o USTAŠKOM POZDRAVU toliko glupa da su HRVATSKI stručnjaci ZABEZEKNUTI

Na društvenim mrežama, kako primećuje portal Net.hr, postala je popularna ideja da slogan “Za dom spremni” vuče poreklo od Baščanske ploče .

USTAŠKI pozdrav “Za dom spremni” sve više se odomaćuje u Hrvatskoj, pre svega zahvaljujući pevaču Marku Perkoviću Tomsonu, ali i blakonaklonom odnosu političara na vlasti.

Za to vreme javne ličnosti od akademika, preko advokata, pa sve do fudbalera, setimo se ispada Josipa Šimunića, se utrkuju da poreklo pozdrava povežu sa istorijom mnogo starijom od nacističke tvorevine NDH.

Pročitajte još: Šimuniću nije žao zbog pokliča “Za dom spremni”: Nije lepo kada me diskriminišu, dokazaću da nisu bili pravedni

Na društvenim mrežama, kako primećuje portal Net.hr, postala je popularna ideja da ovaj slogan vuče poreklo od Baščanske ploče, jednog od najstarijih spomenika na glagoljici iz 11. veka.

Ispostavilo se da ova hipoteza nema veze sa stvarnošću, što je bilo lako ustanoviti, pre svega zato što se već zna šta je na drevnoj ploči.

Tako je portal “Faktograf”, specijalizovan za proveravanje tačnosti podataka i izjava u medijskom prostoru, objavio čitav tekst, preveden sa glagoljice na današnji hrvatski koji glasi:

„Ja, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski, u svoje dane Svetoj Luciji, i svjedoci: Desimira, župan u Krbavi, Mratin u Lici, Pribineža, posal u Vinodolu, Jakov na otoku. Da tko to poreče, neka ga prokune Bog i 12 apostola i 4 evanđelista i sveta Lucija, amen. Da tko ovdje živi, moli za njih Boga.

Ja opat Dobrovit zidah crkvu ovu s moje braće devetoro u dane kneza Kosmata koji je vladao svom Krajinom. I bješe u te dane Mikula u Otočcu sa Svetom Lucijom zajedno“.

Nevericu stručnjaka sa ovog sajta najbolje oslikava konstatacija na Fejsbuku „Nismo mislili da ćemo se ovim ikad morati baviti, ali eto“.

Izvor: In4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: