fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tanjug i RTS se rugaju genocidu nad Srbima: U Jasenovcu je ubijeno “48.217 Srba, plus 10-20 odsto”

Izraelski list “Džeruzalem post” izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Davida Goldmana u kojem se, između ostalog, navodi da je broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac bio između 2.500 i 4.500 i da Srbija nema dokaze da ih je bilo više, uz poruku da se ne sme dozvoliti revizija istorije.
Foto: Politika

Redakcija Džeruzalem posta je objavila da u tekstu “Ovo sramotno ismevanje Holokausta mora odmah da prestane”pisac David Goldman ismeva i omalovažava hrvatskog istoričara Ivu Goldštajna, koji je na to odmah odgovorio u tekstu pod nazivom “Kolaž laži” objavljenom na portalu Džeruzalem posta.

“Zbog budućih generacija, kao i radi sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, ne smemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi”, objavljeno je na zvaničnom sajtu tog lista.

U tekstu uredništva se dodaje da “ne mogu dozvoliti da se činjenice i istina o Holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa”.

Taj list navodi i da su priče o Holokaustu postale “bitka narativa” koje se koriste u različite svrhe, budući da je sve manje i manje živih svedoka tog stravičnog događaja.

Dodaje se i da postoje različiti stavovi o ulozi Hrvata i Srba, kao i da takva osetljivost postoji podjednako u gotovo svim zemljama u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti osvojili u Drugom svetskom ratu.

Goldman je u svom tekstu izneo tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i istakao Goldštajnovu ulogu u tome.

Goldštajn u odgovoru ističe da je bio “šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina”, dodajući da nikad nije čuo za Goldmana dok nije pročitao njegov članak.

Podsećajući koliko su se on i njegov otac Slavko bavili ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom i Jasenovcem, Goldštajn ukazuje da su dosledno opisivali zločinački karakter te države i logora u kojem je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao i masovni zločini nad Hrvatima antifašistima i drugima.

Navodi da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen-područja Jasenovac marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava: 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Jevrejina i 4.281 Hrvat.

Prema njegovoj oceni, te brojeve treba povećati približno za 10 do 20 odsto, kako bi se došlo do približnog konačnog ukupnog broja stradalih.

Naslov: Pokret za odbranu Kosova i Metohije

(RTS, 23. 08. 2021)

Izvor: Naslov: Pokret za odbranu Kosova i Metohije

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: