Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tanja Belobrajdić mora da odgovara za mučenja nad srpskim logorašima

Predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić doputovao je u Trebinje da bi prikupio svjedočenja o mučenjima koje je nad Srbima u zloglasnom vojnom logoru “Lora” počinila Tanja Belobrajdić, bivša supruga Tomislava Duića, nekadašnjeg upravnika tog logora.

Tanja Bjelobrajdić Foto: RTRS
Tanja Bjelobrajdić Foto: RTRS

Majić je rekao Srni da na ovaj način žele da spriječe namjeru Belobrajdićeve da “stavi tačku na Loru” tako što je za “nanesenu duševnu bol”, tužila neke od hrvatskih medija koji su prenijeli informacije o njenim monstruoznim postupcima u logoru.

“Hrvatski mediji su prenijeli svjedočenja bivših logoraša iz BiH o užasima i njenim postupcima u ‘Lori’. Mi želimo da potvrdimo njihova pisanja i ne dozvolimo da ta žena na lažima dobije proces. Ne može se vjerovati da jedno ljudsko biće može da učini tako nešto kao što je ona činila zatvorenicima u logoru”, naveo je Majić.

On je podsjetio da je Dalmatinski komitet za ljudska prava prije sedam godina pokrenuo prijavu protiv Belobrajdićeve uz svjedočenja 24 bivša logoraša koji je terete za mučenja u “Lori”.

Majić kaže da Belobrajdićeva tužbama želi da zastraši medije da ne pišu o njoj, uvjerena da će dobiti tužbu u procesu koji se vodi u sudu u Zagrebu.

“Advokati koji su tada zastupali tužene medije nisu se dovoljno angažovali, zbog čega sam sada došao u Hercegovinu da prikupim svjedočenja od bivših logoraša i da olakšamo advokatima posao”, rekao je Majić i dodao da će sve biti ovjereno u sudu.

I Majić i hercegovački logoraši poručuju da neće dozvoliti da se ta žena izvuče od odgovornosti.

Majić je podsjetio da nadležno Tužlaštvo ranije nije ništa učinilo po njihovoj prijavi protiv Belobrajdićeve, da bi se naknadno, na osnovu svjedočenja drugih zatvorskih čuvara, a nijednog zatvorenika, izjasnili da ne postoji osnova sumnje da je počinila djela za koja su je teretili.

U Hercegovini se javilo više logoraša koji žele da ponovo svjedoče protiv nje, ali su, kako kaže Majić, potrebne samo nekolike izjave.

“Sada vjerujemo da ćemo stvar istjerati na čistac, jer su se i advokati tuženih medija postavili vrlo oštro. Suđenje, kako je najavljeno, neće biti tajno već će biti pozvano stotinjak medija iz regiona da prisustvuju procesu”, rekao je Majić i dodao da mu je istina o logoru “Lora” vrlo bitna jer je u tom slučaju od početka.

On podsjeća da je Tanja Belobrajdić izdala svoj roman “Crni kaput”, koji su neki književni kritičari promovisali kao upečatljivo antiratno štivo.

Majić je ocijenio da je apsurd što protiv rata piše neko ko je u njemu aktivno učestvovao, napominjući da je sve ono što je radila ili gledala da se radi u “Lori” nad Srbima, ova “antiratna” književnica navela da je rađeno Hrvatima.

“Tužno i nevjerovatno je što je ona tu svoju knjigu promovisala uglavnom po osnovnim i srednjim školama”, istakao je Majić.

Bivši logoraš u “Lori” Vukan Kovač iz Trebinja kaže da nikada neće zaboraviti 1992. godinu kada je boravio u tom logoru, te da logoraši nikada neće odustati od sudskog procesa i gonjenja zločinaca da se izvedu pred lice pravde.

Kovač kaže da se, kao i njegovi sapatnici nerado sjeća Tanje Dujić, mlade žene, koja je tukla zatvorenike i zajedno sa suprugom se iživljavala nad njima.

“Ona se među tim muškarcima dokazivala. Bila je stvarno monstrum”, kaže Kovač i dodaje da će hercegovački logoraši bilo gdje i pred bilo kojim sudom svjedočiti da se u tom logoru dešavao pravi užas i učiniti sve da oni koji su tamo činili zločine budu osuđeni.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Tanja u crnom kaputu | Jadovno 1941.

Mučiteljka našeg Milana knjigom „pere“ svoju savest | Jadovno …

Toliko me je tukla da sam mokrio krv | Jadovno 1941.

Štrbac: Hrvatska se na pogrešan način suočava sa prošlošću …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: