Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Тања Белобрајдић мора да одговара за мучења над српским логорашима

Предсједник Далматинског комитета за људска права Тончи Мајић допутовао је у Требиње да би прикупио свједочења о мучењима које је над Србима у злогласном војном логору “Лора” починила Тања Белобрајдић, бивша супруга Томислава Дуића, некадашњег управника тог логора.

Тања Бјелобрајдић Фото: РТРС
Тања Бјелобрајдић Фото: РТРС

Мајић је рекао Срни да на овај начин желе да спријече намјеру Белобрајдићеве да “стави тачку на Лору” тако што је за “нанесену душевну бол”, тужила неке од хрватских медија који су пренијели информације о њеним монструозним поступцима у логору.

“Хрватски медији су пренијели свједочења бивших логораша из БиХ о ужасима и њеним поступцима у ‘Лори’. Ми желимо да потврдимо њихова писања и не дозволимо да та жена на лажима добије процес. Не може се вјеровати да једно људско биће може да учини тако нешто као што је она чинила затвореницима у логору”, навео је Мајић.

Он је подсјетио да је Далматински комитет за људска права прије седам година покренуо пријаву против Белобрајдићеве уз свједочења 24 бивша логораша који је терете за мучења у “Лори”.

Мајић каже да Белобрајдићева тужбама жели да застраши медије да не пишу о њој, увјерена да ће добити тужбу у процесу који се води у суду у Загребу.

“Адвокати који су тада заступали тужене медије нису се довољно ангажовали, због чега сам сада дошао у Херцеговину да прикупим свједочења од бивших логораша и да олакшамо адвокатима посао”, рекао је Мајић и додао да ће све бити овјерено у суду.

И Мајић и херцеговачки логораши поручују да неће дозволити да се та жена извуче од одговорности.

Мајић је подсјетио да надлежно Тужлаштво раније није ништа учинило по њиховој пријави против Белобрајдићеве, да би се накнадно, на основу свједочења других затворских чувара, а ниједног затвореника, изјаснили да не постоји основа сумње да је починила дјела за која су је теретили.

У Херцеговини се јавило више логораша који желе да поново свједоче против ње, али су, како каже Мајић, потребне само неколике изјаве.

“Сада вјерујемо да ћемо ствар истјерати на чистац, јер су се и адвокати тужених медија поставили врло оштро. Суђење, како је најављено, неће бити тајно већ ће бити позвано стотињак медија из региона да присуствују процесу”, рекао је Мајић и додао да му је истина о логору “Лора” врло битна јер је у том случају од почетка.

Он подсјећа да је Tања Белобрајдић издала свој роман “Црни капут”, који су неки књижевни критичари промовисали као упечатљиво антиратно штиво.

Мајић је оцијенио да је апсурд што против рата пише неко ко је у њему активно учествовао, напомињући да је све оно што је радила или гледала да се ради у “Лори” над Србима, ова “антиратна” књижевница навела да је рађено Хрватима.

“Tужно и невјероватно је што је она ту своју књигу промовисала углавном по основним и средњим школама”, истакао је Мајић.

Бивши логораш у “Лори” Вукан Ковач из Требиња каже да никада неће заборавити 1992. годину када је боравио у том логору, те да логораши никада неће одустати од судског процеса и гоњења злочинаца да се изведу пред лице правде.

Ковач каже да се, као и његови сапатници нерадо сјећа Тање Дујић, младе жене, која је тукла затворенике и заједно са супругом се иживљавала над њима.

“Она се међу тим мушкарцима доказивала. Била је стварно монструм”, каже Ковач и додаје да ће херцеговачки логораши било гдје и пред било којим судом свједочити да се у том логору дешавао прави ужас и учинити све да они који су тамо чинили злочине буду осуђени.

Извор: СРНА

 

Везане вијести:

Тања у црном капуту | Јадовно 1941.

Мучитељка нашег Милана књигом „пере“ своју савест | Јадовно …

Толико ме је тукла да сам мокрио крв | Јадовно 1941.

Штрбац: Хрватска се на погрешан начин суочава са прошлошћу …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: