fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tajni arhivi Vatikana mogli bi da otkriju istinu o Stepincu

Otvaranje arhive pape Pija Dvanaestog koja se odnosi na period Drugog svjetskog rata, moglo bi da razriješi dilemu jevrejske zajednice o tome šta je Vatikan znao o progonu Jevreja, ali i otkrije ko je i koliko znao o zločinima nad Srbima, papin stav prema Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i Alojziju Stepincu, javlja Radio-televizija Srbije.

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

U tajnim spisima, koji će istraživačima postati dostupni u martu 2020. godine, nalaze se i pisma i reakcije legata Vatikana opata Markonea iz NDH, saznanja Vatikana o Jasenovcu, a očekuje se i uvid u originalna pisma nadbiskupa Stepinca za čiji sadržaj danas u Hrvatskoj neki istraživači tvrde da je falsifikat.

„Vidjećemo što je sve Stepinac pisao Vatikanu ili papi lično. Među problematičnim stvarima, na koje bismo mogli dobiti odgovor jeste, da li je tačno ili ne da je Stepinac u maju 1943. godine tražio od pape Pija priznanje NDH“, rekao je hrvatski novinar i teolog Drago Pilsnel.

Kako navodi RTS, ukoliko se pokaže da pismo Stepinca nije falsifikat to bi moglo da utiče i na dalji proces beatifikacije nadbiskupa, ali i rad mješovite pravoslavno-katoličke komisije, koja se bavi njegovom istorijskom ulogom.

„Mnogi bi mogli da se nađu pogođenim. Vatikan je imao ulogu u spasavanju mnogih zločinaca tim takozvanim pacovskim kanalima, među njima i Ante Pavelića, do Južne Amerike ali to nije moglo da prođe bez znanja zapadnih obaveštajnih službi jer u to vreme počinje i Hladni rat“, objašnjava istoričar Milan Koljanin.

Dio dokumenata koja se odnose na Drugi svjetski rat je već objavljen, ali ta građa nikada nije u cijelosti postala dostupna ni istraživačima ni javnosti.

„Taj takozvani tajni arhiv sadrži 151.000 arhivskih dokumenata, a u svakom postoji po oko 10 dokumenata. To je ogromna građa i to ne može tako brzo da se obradi da bi se dalo u javnost“, kaže sekretar Apostolske nuncijature u Srbiji Aleksandar Ninković.

Najstariji dokument koji obuhvata Vatikanski arhiv je iz 8. vijeka, a bogatstvo građe koja se u njemu čuva ilustruje i činjenica da su samo police na kojima se ona čuva dugačke 85 kilometara.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: