fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tajna operacija: Tači sa Amerikom „Zlatnom sabljom“ otkida sever KiM

Ruski obaveštajci informisali naše službe da Albanci uz podršku sad pripremaju akciju. Bez znanja ostalih iz NATO, obuka u „Film sitiju“ i „Pomazatinu“

Albanci na obuci sa Amerikancima
Albanci na obuci sa Amerikancima

Kosovske bezbednosne snage uz logističku podršku Amerikanaca spremaju u septembru upad na sever Kosova i Metohije, a ova operacija priprema se u tajnosti pod kodnim imenom „Zlatna sablja“.

Kako „Novosti“ saznaju, o ovim opasnim namerama vlasti u Prištini, naše službe su informisali ruski obaveštajci, a cilj je da se zaokruži „suverenitet“ lažne države na celoj njenoj teritoriji.

Prema informacijama ruskih bezbednjaka, obuka pripadnika KBS obavlja se u bazama „Film siti“ u Prištini i „Pomazatin“ nadomak Kosova Polja, a zanimljivo je da Amerikanci sve drže u strogoj tajnosti i nikakve informacije o ovome nemaju čak ni partnerske države iz kontingenta Kfora i NATO.

Pošto je očigledno da za pregovaračkim stolom, voljom Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, a uz prećutan blagoslov EU, nema nikakvog napretka, Albanci se okreću uhodanoj taktici da nasiljem suspenduju sve dosadašnje dogovore i postignu jedini cilj kojem su od početka posvećeni – nezavisnost tzv. Kosova i uspostavljanje faktičke vlasti na celoj teritoriji.

Rusi upozoravaju da KBS planira zauzimanje rejona na severu u pravcu administrativne linije prelaza Jarinje i Brnjak, kao i zelenog pojasa oko naseljenih mesta. Prema njihovim saznanjima, Kfor bi pomagao u izviđanju teritorije, a policijske jedinice i Euleks bi bili odgovorni za zauzimanje naseljenih mesta ako dođe do otpora lokanog stanovništva. Osnovna ideja ovog plana je da se proizvede panika i osećaj defetizma kod našeg naroda na severu KiM, jer bi tokom sprovođenja akcije praktično bili odsečeni od centralne Srbije.

Da se privremene institucije u južnoj pokrajini spremaju na crni scenario, u petak je nagovestio i predsednik Srbije:

– Albanci beže od Briselskog sporazuma, a nažalost, sporazuma se ne pridržavaju ni oni pod čijem okriljem je sklopljen. Smisao priče albanskih predstavnika o energetskom sistemu je da uzmu sever pod kontrolu i kako da ga okupiraju.

Baza "Film siti"
Baza „Film siti“

Šef države je istovremeno uputio javnu molbu međunarodnim predstavnicima da dobro slušaju i razumeju poruke Albanaca i spreče njihov eventualni pokušaj upada na sever i dalje napade na srpsko stanovništvo.

– Svet mora da razume da ne može da se dogodi nova „Oluja“!

KUPUJU „ARMBRUSTE“ I HELIKOPTERE

Bez obzira na moćnog zaštitnika, Albanci, ipak, zebu od moguće reakcije Vojske Srbije. Zato su požurili da nabave 12.000 komada lakog raketnog bacača marke „armbrust“. Reč je o oružju namenjenom za uništavanje oklopnih vozila i taj aranžman iz ugla Prištine ima logiku. Jer, procenjuje se da bi u slučaju eskalacije nasilja naše snage ka Administrativnoj liniji krenule tenkovima, pa bi Albanci imali odgovor na tu vrstu manevra. Takođe, Priština pregovara o kupovini pet savremenih helikoptera zasad nepoznatog proizvođača. Obuka pilota već se sprovodi u Turskoj.

Vučić je pojasnio da ne postoji nikakav sporazum o energetici, već da se o njemu laže, a da postoji namera da se „uzme naša elektroprenosna mreža“:

– Oni misle da zbog pritiska koji postoji od dve ju zapadnih zemalja moramo brže-bolje da damo Gazivode i Valač. Nuđeno im je i zajedničko upravljanje, ali su odbili.

Predsednik je podsetio da se Gazivode nalaze na teritoriji centralne Srbije i delom na teritoriji Zubinog Potoka, i da prištinske vlasti s tim u vezi nikada nisu bili zainteresovane da čuju argumente srpske strane. Kako je rekao, brine ga to što Haradinaj i drugi političari govore da ZSO ne treba da se formira dok se ne završi priča o energetici, jer je uveren da to ne govore sami već da u njihovo ime to govori neko drugi.

Vučić je podsetio da se već 20. aprila, kada su u Prištini, navodno otpočeli primenu postignutih dogovora, čulo kako ih to ne zanima:

– Znaju to i njihovi zapadni mentori i zajedno sa njima ih baš briga što nisu ispunili. Priče da su zabrinuti i da obe strane moraju da ispune sporazum, čuvene sintagme koje predstavljaju eufemizam za sopstvenu neodgovornost, više ne mogu da slušam.

Ni Haradinaj, ni Arifi, ni Hodžaj nikada ne govore ništa sami, već kako je naveo Vučić, „neki drugi govore kroz njih i preko njih“:

– Zato me brinu incidenti koje nismo imali u tom obimu u poslednjih pet godina. Plašim se da će biti još oštrijih i žešćih napada, a Srbiji su, ne zahvaljujući državi koju danas vodim, već ranijim vladama, prilično uskraćene mogućnosti da na bilo koji način reaguje na KiM.

Predsednik je podsetio na matricu koja postoji još od 2003, kada je na snazi bila priča „standardi pre statusa“, a, kako je zaključio, standarda nije bilo ni tada kao ni danas. On je rekao i da su okidač za davanje nekakve nezavisnosti bili nemiri i neredi 2004. kada Albanci preuzimaju stvar u svoje ruke, i to uvek uz direktnu podršku pojedinih zapadnih zemalja.

Autor: V. N.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: