fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svjedok potvrdio da ga je tukao oputženi Nezirović

U nastavku suđenja Almazu Neziroviću za zločine počinjene nad srpskim civilima u Derventi i Brodu, svjedok Tužilaštva BiH Željko Stajičić ispričao je kako ga je optuženi tukao gotovo svakog dana palicama, bičem, letvom i drugim predmetima.

Almaz Nezirović
Almaz Nezirović

Almaz Nezirović, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, optužen je da je 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje u opštini Derventa, kao i u logoru u naselju Tulek u opštini Brod, učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Stajičić je kazao da je bio pritvoren u Rabiću kod Dervente sa još oko 100 osoba, gdje ga je optuženi Nezirović tukao, javlja Birn.

„Ne bi mi smetalo da je to bio neko koga ne znam. Samo dođe i kaže: `Doktore, izađi`. Prvih deset dana me tukao u društvu Edina Mrkonjića. Od glave do pete me je udarao“, naveo je Stajičić.

On je dodao da ga je Nezirović bičevao po tijelu. Osim biča, posebno pamti i udarce bijelom palicom.

„Imao sam polomljene šake, lobanju i 11 rebara. Višestruki lomovi. Nezirović mi je prvi put polomio rebra. Jedanaest dana sam bio bez svijesti“, rekao je Stajičić, koji kaže da su ga tukli i drugi stražari.

Svjedok Neđo Blagojević koji je, takođe, bio pritvoren u Rabiću, rekao je da su ih tjerali da stave tri prsta na sto i udarani su palicama.

„Skinuli su nas gole. Tada je tu osim drugih stažara bio i Nezirović, ali ne mogu reći da li me je on udarao, jer je bilo mračno“, rekao je Blagojević.

On je kazao da je optuženi najviše tukao radnog kolegu. Svjedok je naveo da nije izvođen na radove, ali da jeste vođen van hangara na saslušanje.

„Morali smo pjevati ustaške pjesme“, rekao je on.

Bivši pripadnik Vojne policije HVO-a Jasmin Sarajlić rekao je da je radio na obezbjeđenju zatvorenika u Rabiću.

„Možda sam jednom ili dva puta bio sa Almazom u smjeni. U mojoj smjeni niko nije bio zlostavljan. Radili smo po osam sati“, rekao je svjedok.

On kaže da nije vidio povrede na zarobljenicima.

Sarajlić je rekao da su jednom pod prisilom ušli hrvatski vojnici i maltretirali zatvorenike.

Prema riječima svjedoka, uslovi u hangaru su bili loši. Napominjući da je rijetko ulazio, on je kazao da unutra nije bilo prozora i da je smrdilo. Zarobljenici su, kako je rekao, spavali na betonu.

Suđenje se nastavlja 8. septembra.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Derventi i Brodu …

Svjedočenja o premlaćivanju Srba u logoru Rabić | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: