fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedok: Optuženi učestvovali u borbama protiv srpskih snaga

U nastavku suđenja bivšim pripadnicima takozvane Armije BiH za zločin nad srpskim ratnim zarobljenicima u Goraždu 1992. godine, svjedok odbrane Dževad Muminović potvrdio je da su optuženi učestvovali u borbama protiv srpskih snaga u dijelu grada na desnoj obali Drine.

Suđenje za zločine nad Srbima iz Goražda  Foto: RTRS
Suđenje za zločine nad Srbima iz Goražda
Foto: RTRS

Nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti za učešće u ubistvima ratnih zarobljenika Boška i Đoke Lasice, Njegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara.

Oni su zarobljeni u avgustu 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda, odvedeni u goraždansku policijsku stanicu, gdje su i ubijeni.

Muminović je rekao da je kao pripadnik 31. Drinske brigade učestvovao u žestokim borbama na desnoj obali Drine, te da su sa njim, između ostalih, „bili Musa Adžem, Suljo Karkelja, Senad Halilović i Meša Džaferović“.

On je rekao da se vratio kući u kasnim večernjim časovima 17. septembra 1992. godine, te da se sutradan u Goraždu slavilo „povlačenje srpskih snaga sa tog područja“.

Drugi svjedok odbrane Razim Malokas potvrdio je da je optuženi Suljo Karkelja tokom sukoba sa srpskim snagama na desnoj obali Drine u Goraždu u septembru 1992. godine vršio izviđanje terena.

Malokas je rekao da je, kao pripadnik 31. Drinske brigade, bio vodič izvidnici jedinica takozvane Armije BiH koje su se okupljale u selu Ljeskovo i vodio ih do srpskih položaja.

On je naveo da su među licima koja su učestvovala u izviđanju terena uoči akcije „Krug“ na desnoj obali Drine u Goraždu bili Musa Adžem i Suljo Karkelja, te potvrdio da se vojska vratila u Goražde u večernjim časovima 17. septembra 1992. godine kada je akcija okončana.

Suđenje se nastavlja 16. juna, kada bi iskaze trebalo da daju četiri još svjedoka odbrane.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: