Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Свједок: Дјечака Слободана Стојановића убио Един Османовић

 У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, заштићени свједок Веселијеве одбране „О-3“ рекао је да је дјечака убио Един Османовић, члан добровољне јединице „Дизел“, која је боравила у селу Бајрићи на подручју Каменице.

Слободан Стојановић Фото: РТРС

Свједок је посредством видео-линка из Француске рекао да је у Бајриће дошао код родитеља након пада Калесије у јуну 1992. године и да је ту био дјечак којег су довели „неки дизелаши“.

„Дјечак је ту био већ дуже вријеме. Виђао сам га са Едом и његовим друштвом. То нису били нормални људи. Пушили су траву и пили неке таблете. Сви су их се бојали“, рекао је свједок.

Он је навео да је видио када су Османовић и извјесни брко одвели дјечака и да је са удаљености од 60 метара чуо пуцањ, те да су се њих двојица вратили без дјечака и да је Османовић рекао: „Јеси ли видио како сам га средио?“, а брко одговорио „Нема везе, један Србин мање“.

Свједок је објаснио да је Османовића, за којег не зна да ли је жив, површно познавао, а да брку није знао, те да се бојао да некога пита ко су, у ствари, они.

Свједок је рекао да о убиству дјечака никада никоме није причао јер се бојао „дизелаша“.

Он је навео да о овом случају није све рекао ни током давања изјаве у Паризу прије годину и по, не прецизирајући датум и ко га је и гдје испитивао.

„Изјаву сам дуго давао. За овај случај испитивала су ме два мушкарца и једна жена у присуству преводиоца. Нисам им све испричао, јер нисам био под заклетвом“, рекао је свједок.

Он је потврдио да је Елфету Весели упознао у Бајрићима и да је носила цивилну одјећу. Рекао је да она није била у селу када је дјечак убијен и да је није виђао четири, пет дана прије тог догађаја.

Свједок је рекао да је из медија сазнао за оптужбу да је Веселијева убила малог Слободана.

Свједок је додао да је од 8. априла 1992. до краја рата био војно ангажован у неколико одреда и бригада такозване Армије БиХ, додајући да није био припадник Диверзантског вода и да не зна да ли је он уопште и постојао.

Свједок је рекао да су у Бајрићима биле сеоске страже, да су сви били наоружани, али да нико није носио униформу. Рекао је и да се он никада није одвајао од свог „калашњикова“.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица такозване Армије БиХ, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Суђење ће бити настављено 2. новембра.

Извор: Срна

Везане вијести:

Заробљеници потврдили да је дјечака убила Елфета Весели

Дјечаков отац рекао да је Слободана убила Албанка из Власенице

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: