Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedok: Dječaka Slobodana Stojanovića ubio Edin Osmanović

 U nastavku suđenja Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, zaštićeni svjedok Veselijeve odbrane „O-3“ rekao je da je dječaka ubio Edin Osmanović, član dobrovoljne jedinice „Dizel“, koja je boravila u selu Bajrići na području Kamenice.

Slobodan Stojanović Foto: RTRS

Svjedok je posredstvom video-linka iz Francuske rekao da je u Bajriće došao kod roditelja nakon pada Kalesije u junu 1992. godine i da je tu bio dječak kojeg su doveli „neki dizelaši“.

„Dječak je tu bio već duže vrijeme. Viđao sam ga sa Edom i njegovim društvom. To nisu bili normalni ljudi. Pušili su travu i pili neke tablete. Svi su ih se bojali“, rekao je svjedok.

On je naveo da je vidio kada su Osmanović i izvjesni brko odveli dječaka i da je sa udaljenosti od 60 metara čuo pucanj, te da su se njih dvojica vratili bez dječaka i da je Osmanović rekao: „Jesi li vidio kako sam ga sredio?“, a brko odgovorio „Nema veze, jedan Srbin manje“.

Svjedok je objasnio da je Osmanovića, za kojeg ne zna da li je živ, površno poznavao, a da brku nije znao, te da se bojao da nekoga pita ko su, u stvari, oni.

Svjedok je rekao da o ubistvu dječaka nikada nikome nije pričao jer se bojao „dizelaša“.

On je naveo da o ovom slučaju nije sve rekao ni tokom davanja izjave u Parizu prije godinu i po, ne precizirajući datum i ko ga je i gdje ispitivao.

„Izjavu sam dugo davao. Za ovaj slučaj ispitivala su me dva muškarca i jedna žena u prisustvu prevodioca. Nisam im sve ispričao, jer nisam bio pod zakletvom“, rekao je svjedok.

On je potvrdio da je Elfetu Veseli upoznao u Bajrićima i da je nosila civilnu odjeću. Rekao je da ona nije bila u selu kada je dječak ubijen i da je nije viđao četiri, pet dana prije tog događaja.

Svjedok je rekao da je iz medija saznao za optužbu da je Veselijeva ubila malog Slobodana.

Svjedok je dodao da je od 8. aprila 1992. do kraja rata bio vojno angažovan u nekoliko odreda i brigada takozvane Armije BiH, dodajući da nije bio pripadnik Diverzantskog voda i da ne zna da li je on uopšte i postojao.

Svjedok je rekao da su u Bajrićima bile seoske straže, da su svi bili naoružani, ali da niko nije nosio uniformu. Rekao je i da se on nikada nije odvajao od svog „kalašnjikova“.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Suđenje će biti nastavljeno 2. novembra.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Zarobljenici potvrdili da je dječaka ubila Elfeta Veseli

Dječakov otac rekao da je Slobodana ubila Albanka iz Vlasenice

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: