Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Svjedoci sreli Sakoča nakon ubistva dvije srpske starice

Datum objave: petak, 21 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

U nastavku suđenja za zločine počinjene nad srpskim civilima u Počitelju svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da su u ljeto 1992. godine zaustavili vozilo u kojem je bio Edin Sakoč, koga optužnica tereti za krivično djelo ratni zločin, sa još jednom nepoznatom osobom.

Edin Sakoč
Edin Sakoč

Svjedok Cvitko Doko je 1992. godine živio u zaseoku Slanodoli u Počitelju. Nakon povratka iz izbjeglištva u julu iste godine, u selu zatiče dvije starice koje su bile u kući Miška Đuraškovića.

Doko je naveo da su u toj kući starice ubijene, a kćerka jedne od njih je odvedena.

On je pojasnio da je jedne noći kod njega došla rodica, koja je rekla da gori kuća u selu. Tada je svjedok, sa ocem Blagom, rođakom Darijom i Boškom Buntićem, otišao da vidi šta se dešava. Primijetili su, kako je ispričao, auto ispred Đuraškovićeve kuće i dim prekoputa, prenosi Birn.

“Iz tog smjera smo vidjeli, dolazi auto prema nama, `fijat` bijele boje. Mi smo ga zaustavljali. Moj otac je metak opalio u vazduh i oni su stali. Dvije osobe su izašle i jedna od njih je rekla: `Blago, zar me ne prepoznaješ`? Rekao mu je da je Edin Sakoč. Bili su u uniformi i jedan je imao kapu na glavi i licu”, kaže svjedok.

On je napomenuo da su kasnije saznali da se druga osoba zvala Boban.
Nakon što su Sakoč i Boban otišli, svjedok je, kako je ispričao, zajedno sa Blagom, Darijom i Buntićem otišao do kuće Đuraškovića, gdje je u njegovoj sobi zatekao krv.

“Prekoputa kuće, Miško je rekao da su prevukli babe i zapalili. To su bile Cvija i Vasilija. Kasnije smo čuli da je kćerka jedne od njih odvedena i da se za nju nije ništa znalo”, izjavio je svjedok.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine sa osobom zvanom Boban došao u kuću porodice Đurašković u mjestu Počitelj, opština Čapljina, nakon čega su odveli T.Č. Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č, a potom ju je silovao, govoreći joj “četnikušo jedna”, te je nastavio udarati.

Optuženi ju je odveo do “stare pošte” u Čapljini i predao izvjesnom Mirsadu Muminoviću.

Prema drugoj tački optužnice, Sakoč je 10. jula, oko tri časa poslije ponoći, sa Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića. Kako se navodi, Boban je pucao u Vasiliju Ekmečić i Cvijetu Čučak, usmrtivši ih.

Svjedok Dario Doko je naveo da je u Počitelju nakon povratka iz izbjeglištva zatekao dvije starice i djevojku.

Rekao je da je jedne noći, zajedno sa Cvitkom i Blagom Dokom te Boškom Buntićem, krenuo u selo jer su vidjeli da nešto gori, naišli su na auto koji su oni zaustavili i od tada nije vidio nikoga. Istakao je da je samo mogao čuti kada je jedan iz auta kazao: “Mi se znamo, Blago”.

“Kasnije je Blago rekao da je poznavao tu osobu. Rekao je da je Sakoč, za ime ne znam. Nisam to vidio, samo sam mogao čuti. Auto je otišao, a mi smo otišli do kuće komšije i vidjeli šta je bilo. Dvije babe su ubijene i izbačene prekoputa kuće”, opisao je svjedok.

Suđenje će biti nastavljeno 28. oktobra, kada će optužba saslušati posljednja dva svjedoka.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Đurašković: Boban ubio dvije starice Srpkinje, a Sakoč …

Doko svjedočio da je sreo optuženog Sakoča kada su ubijene …

Suđenje za zločine nad Srbima na području Počitelja | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top