fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Свједоци потврдили да је Благоју Ђураша убила Азра Башић

Свједок Тужилаштва БиХ Зоран Радишковић рекао је данас у Суду БиХ наставку суђења Азри Башић, да су заробљене Србе из насеља Чардак 26. априла 1992. године, у Дому ЈНА у Дервенти „злостављали омања жена црне косе у униформи и војници у црним мајицама са шаховницама“.

Суђење Азри Башић Фото: РТРС
Суђење Азри Башић Фото: РТРС

У наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти, Радишковић је навео да су страшне тортуре почеле одмах по њиховом привођењу.

„Узели су нам страни новац, а динаре смо морали појести. Азра је наредила да се скинемо до паса. Тукли су нас ногама, шакама, кундацима, летвама. Падали смо на под на којем је било сасуто стакло са прозора. Пуштали су и музику и тјерали нас да по том стаклу играмо коло. Сви смо били крвави“, испричао је Радишковић.

Он је рекао да је највећу трауму доживио када су њега са још три заробљеника, по наређењу Башићеве, извели на стријељање јер је гледао како она са војницима туче Благоју Ђураша.

„Нисам смио гледати. Опалило је, а сви смо остали живи. Вратили су нас у салу и у оној гужви видио сам да је Азра извадила нож из чизме. Нисам видио да ли је Благоја клечао или чучао, само сам чуо да је закркљао. Сам убод ножем нисам видио јер је Азра била окренута леђима. У том моменту, мене су на под оборица четири војника и тада сам видио Благоја у крви. Под је био крвавији него у кланици“, испричао је овај свједок.

Радишковић је додао да су их предвече одвели у подрум гдје су провели ноћ, а сутра у логор Рабић у којем је он провео 72 дана. Радишковић је потврдио да тамо није виђао Азру Башић.

Свједок Илија Ћук је рекао да је са комшијама заробљен 25. априла 1992. године, када су хрватски војници дошли у насеље Јасиковача гдје је живио.

„Један војник је пуцао и ранио ме у главу, а други ми је, уз коментар `Ми усташе прво ранимо, па онда лијечимо`, завио рану. Мјештане су раздвојили у двије групе, Хрвате на једну страну, а нас десетак Срба одвели у једну кућу у селу Поље гдје су нас цијелу ноћ тукли. Тражили су од нас неке изјаве, чак су нам диктирали шта ћемо писати“, испричао је Ћук.

Он је рекао да су их ујутро повели на стријељање, те убили Гавру Петковића који је покушао да побјегне, након чега су морали да пију његову крв.

Ћук је свједочио да су послије тог догађаја одведени у Дом ЈНА у Дервенти, гдје су их дочекали војници, међу којима је била Азра Башић, који су их одмах почели злостављати.

„Мене је по леђима и два пута по глави палијом ударила нека Азра, ниска, дебља жена, црне косе и у униформи. На леђима и на челу чакијом ми је исјекла крстове и слово `С`. Ударала је и остале заробљенике“, навео је Ћук.

Он је изјавио да је Благоју Ђураша годинама познавао и потврдио да га је Азра Башић убила.

„Чучнула је код Благоја, којег су двојица тукла, извадила нож и ставила му га под врат. Тада је рекла `Нека вам војвода сада лакше дише`. Ја сам премро од страха“, рекао је Ћук.

И свједок Саво Нединић је рекао да је са осталим заробљеним Србима претрпио страшна вербална и физичка малтретирања.

„Мене су песницама тукли по глави док се нисам онесвијестио. Када сам дошао себи, наредили су ми да лижем Ђурашеву крв, који је био полумртав. Био сам у страшном шоку, тако да се не сјећам шта је даље било. Знам само да су нас премјестили у подрум зграде у којој смо били“, испричао је Нединић.

Азра Башић је оптужена да је као припадник ХВО-а од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Суђење се наставља 7. априла саслушањем три нова свједока Тужилаштва БиХ.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Жена монструм: Србе клала, вадила им зубе, секла уши, урезивала крстове…

Продић: Азра ме штриком као цуку водала по поду и ударала …

Благојевић: Ниједан мушкарац није знао ударити као Азра …

Свједоци потврдили да је Азра Башић малтретирала …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: