fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedoci potvrdili da je Blagoju Đuraša ubila Azra Bašić

Svjedok Tužilaštva BiH Zoran Radišković rekao je danas u Sudu BiH nastavku suđenja Azri Bašić, da su zarobljene Srbe iz naselja Čardak 26. aprila 1992. godine, u Domu JNA u Derventi „zlostavljali omanja žena crne kose u uniformi i vojnici u crnim majicama sa šahovnicama“.

Suđenje Azri Bašić Foto: RTRS
Suđenje Azri Bašić Foto: RTRS

U nastavku suđenja Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi, Radišković je naveo da su strašne torture počele odmah po njihovom privođenju.

„Uzeli su nam strani novac, a dinare smo morali pojesti. Azra je naredila da se skinemo do pasa. Tukli su nas nogama, šakama, kundacima, letvama. Padali smo na pod na kojem je bilo sasuto staklo sa prozora. Puštali su i muziku i tjerali nas da po tom staklu igramo kolo. Svi smo bili krvavi“, ispričao je Radišković.

On je rekao da je najveću traumu doživio kada su njega sa još tri zarobljenika, po naređenju Bašićeve, izveli na strijeljanje jer je gledao kako ona sa vojnicima tuče Blagoju Đuraša.

„Nisam smio gledati. Opalilo je, a svi smo ostali živi. Vratili su nas u salu i u onoj gužvi vidio sam da je Azra izvadila nož iz čizme. Nisam vidio da li je Blagoja klečao ili čučao, samo sam čuo da je zakrkljao. Sam ubod nožem nisam vidio jer je Azra bila okrenuta leđima. U tom momentu, mene su na pod oborica četiri vojnika i tada sam vidio Blagoja u krvi. Pod je bio krvaviji nego u klanici“, ispričao je ovaj svjedok.

Radišković je dodao da su ih predveče odveli u podrum gdje su proveli noć, a sutra u logor Rabić u kojem je on proveo 72 dana. Radišković je potvrdio da tamo nije viđao Azru Bašić.

Svjedok Ilija Ćuk je rekao da je sa komšijama zarobljen 25. aprila 1992. godine, kada su hrvatski vojnici došli u naselje Jasikovača gdje je živio.

„Jedan vojnik je pucao i ranio me u glavu, a drugi mi je, uz komentar `Mi ustaše prvo ranimo, pa onda liječimo`, zavio ranu. Mještane su razdvojili u dvije grupe, Hrvate na jednu stranu, a nas desetak Srba odveli u jednu kuću u selu Polje gdje su nas cijelu noć tukli. Tražili su od nas neke izjave, čak su nam diktirali šta ćemo pisati“, ispričao je Ćuk.

On je rekao da su ih ujutro poveli na strijeljanje, te ubili Gavru Petkovića koji je pokušao da pobjegne, nakon čega su morali da piju njegovu krv.

Ćuk je svjedočio da su poslije tog događaja odvedeni u Dom JNA u Derventi, gdje su ih dočekali vojnici, među kojima je bila Azra Bašić, koji su ih odmah počeli zlostavljati.

„Mene je po leđima i dva puta po glavi palijom udarila neka Azra, niska, deblja žena, crne kose i u uniformi. Na leđima i na čelu čakijom mi je isjekla krstove i slovo `S`. Udarala je i ostale zarobljenike“, naveo je Ćuk.

On je izjavio da je Blagoju Đuraša godinama poznavao i potvrdio da ga je Azra Bašić ubila.

„Čučnula je kod Blagoja, kojeg su dvojica tukla, izvadila nož i stavila mu ga pod vrat. Tada je rekla `Neka vam vojvoda sada lakše diše`. Ja sam premro od straha“, rekao je Ćuk.

I svjedok Savo Nedinić je rekao da je sa ostalim zarobljenim Srbima pretrpio strašna verbalna i fizička maltretiranja.

„Mene su pesnicama tukli po glavi dok se nisam onesvijestio. Kada sam došao sebi, naredili su mi da ližem Đuraševu krv, koji je bio polumrtav. Bio sam u strašnom šoku, tako da se ne sjećam šta je dalje bilo. Znam samo da su nas premjestili u podrum zgrade u kojoj smo bili“, ispričao je Nedinić.

Azra Bašić je optužena da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Suđenje se nastavlja 7. aprila saslušanjem tri nova svjedoka Tužilaštva BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Žena monstrum: Srbe klala, vadila im zube, sekla uši, urezivala krstove…

Prodić: Azra me štrikom kao cuku vodala po podu i udarala …

Blagojević: Nijedan muškarac nije znao udariti kao Azra …

Svjedoci potvrdili da je Azra Bašić maltretirala …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: