fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Žena monstrum: Srbe klala, vadila im zube, sekla uši, urezivala krstove…

Saslušanjem novih svedoka u petak će u Sudu BiH biti nastavljeno suđenje Azri Bašić optuženoj da je kao pripadnik Hrvatskog veća odbrane u prostorijama Doma JNA u Derventi, i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Predvodila jezive zločine nad Srbima: Azra Bašić Foto: youtube.com/RTRS vijesti
Predvodila jezive zločine nad Srbima:
Azra Bašić Foto: youtube.com/RTRS vijesti

Na ročištu održanom 24. marta, svedok Tužilaštva BiH Slobodan Jović izneo je stravične detalje o zlostavljanju srpskih civila u Domu JNA koje su počinili pripadnici Hrvatskog veća odbrane (HVO), regularne hrvatske vojske (HOS) i Teritorijalne odbrane (TO), među kojima se posebno isticala Azra Bašić.

Jović je, između ostalog, rekao da je Bašićeva po dolasku u Dom, počela udarati sve redom. Prvo je udarila Radojicu Garića, pa Neđu Blagojevića, kojeg su vojnici bacili kroz prozor, dok je njemu naredila da klekne i onda ga uzjahala.

– Morao sam je četvoronoške po staklu nositi na leđima duž sale i nazad. Sav sam bio krvav – rekao je Jović.

Svedok je naveo da je Blagoja Đuraš, koji je isprebijan ležao na podu, upitao ima li iko s kim se može pregovarati, na šta mu je Azra rekla: „Sad ćeš pregovarati“, te je klekla iznad njega, izvadila nož i „potekla je krv“.

– Pored nje je stajao jedan vojnik HOS-a. Blagoja je krkljao, a ja sam pogledao u njegovom pravcu. Azra se okrenula i pitala me „Šta ti beli gledaš?“, nakon čega me udarila nogom u glavu i izbila mi 10 zuba. Ona je, inače, imala neki tvrd predmet kojim je sve udarala u glavu, a strašno je udarala – ispričao je Jović.

On je dodao da su svi, nakon što su „već bili slomljeni“, morali jesti so koju im je u usta stavljao vojnik HVO-a, te potvrdio da je Azra dvojicu zatvorenika „ponovo krstila“ urezavši im nožem krst na glavi i leđima.

Svedok Luka Patković je, takođe, potvrdio da je, po dovođenju zarobljenih srpskih civila iz naselja Čardak u Dom JNA u Derventi, odmah počelo njihovo zlostavljanje, te da su ih tukli vojnici HVO-a, HOS-a i pripadnici TO, uz komentar „da to nije ništa šta će se desiti kada dođe Azra“.

– Došla je zgodna mlađa, crna žena u uniformi. Udarila me nekim tvrdim predmetom u glavu, a nogom u genitalije, tako da sam od udarca kleknuo. Svima nam je psovala četničku majku i pretila da će nas „osunetiti“. Milu je kleštima presekla uvo. Mene su vezali špagom, uzjahao me Dejan zvani Nišlija i morao sam da ga nosim na leđima dva kruga duž sale. Kada sam pravio drugi krug, u jednom momentu video sam Đuraša koji je ležao na podu i krkljao. Kasnije sam čuo da ga je Azra zaklala – ispričao je Patković.

Branilac Azre Bašić predočila je Sudu pet ranijih iskaza ovog svedoka gde je naveo da su i Azra i vojnik HOS-a, koji je stajao pored nje, imali noževe, te da je vojnik Đurašu presekao vrat, nakon čega su zatvorenike terali da ližu krv sa poda.

Patković je objasnio da su mu kolege sa kojim je bio zatvoren, nakon razmene rekli, da je vojnik ubio Đuraša i da je on, na osnovu njihove priče, dao takve izjave.

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Prodić: Azra me štrikom kao cuku vodala po podu i udarala …

Blagojević: Nijedan muškarac nije znao udariti kao Azra …

Svjedoci potvrdili da je Azra Bašić maltretirala …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: